Franse Barokmuziek in de St. Lambertuskerk van Lith
Franse Barokmuziek in de St. Lambertuskerk van Lith

Franse Barokmuziek in de St. Lambertuskerk van Lith

Kunst en cultuur 437 keer gelezen

LITH | ‘Le Grand Siècle’ is de titel van het programma wat op eerste Pinksterdag, 28 mei, uitgevoerd gaat worden in de fraaie St. Lambertuskerk van Lith. De aanvang van het concert is 16.00 uur, de toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Het concert wordt verzorgd door barokensemble Venti Musicali. 

De titel “Le Grand Siècle” verwijst naar de gouden zeventiende eeuw in Frankrijk, waar Louis XIV de scepter zwaaide. De muziek uit die tijd vormde een tegenwicht met de Italiaanse muziek, vooral de zangmuziek, in Italië gedomineerd door castraten, welke door de Franse musici geweerd werden vanwege de onnatuurlijkheid van hun stemmen. De kunst uit de tijd van Louis XIV leidde tot een allesomvattende uitstraling over alle hoven van Europa, op het gebied van de bouwkunst, de tuinarchitectuur, kleding, etiquette, dans en muziek. Opvallend is dat de landen die in oorlog met Frankrijk waren, deze trend het meest slaafs volgden. Op het gebied van de muziek kenden de Franse musici een eigenzinnige uitvoeringspraktijk. 

Venti Musicali is een in 2015 opgericht barokensemble dat instrumenten bespeelt die alles met wind te maken hebben, flauto traverso, flauto dolce, hobo, fagot, orgel, maar ook de menselijke stem maakt gebruik van lucht. Het programma vermeldt composities van Campra, Charpentier, Jullien en Boismortier. Venti Musicali treedt op in de volgende samenstelling: Catherine Hawkins (sopraan), Jac Peeters (tenor), Willemijn van Baar (traverso), Fien van Dingenen (blokfluit), Stephan van der Maas (hobo,bas), Jac van Trier (fagot), en Ad van Sleuwen (orgel).

Uit de krant