Niels van Kemenade (l) en Jan Steffens.
Niels van Kemenade (l) en Jan Steffens. Foto:

Nieuwe hoofdcoach bij korfbalvereniging DOT Oss

Overige sport 1.059 keer gelezen

OSS | Korfbalvereniging DOT Oss heeft sinds dit seizoen een nieuwe hoofdcoach, die ook nog eens een bijna volledig nieuwe staf achter zich heeft staan. Hoe is Niels van Kemenade op 24-jarige leeftijd aan de bak gekomen als hoofdcoach en hoe ziet hij de toekomst?

Hoe is DOT bij jou terecht gekomen en waarom ben je bij DOT aan de slag gegaan als trainer/coach?
“Arno Theunisse, de technische man bij DOT en mijn coach toen ik bij KV DSC in de A1 korfbalde, belde mij op een vrijdagavond op met de vraag of ik openstond voor een oriënterend gesprek bij DOT. Al snel volgde een eerste gesprek. De gesprekken die ik heb gevoerd, waaronder ook met Jan Steffens (huidige coach DOT 2), voelde op persoonlijk vlak erg goed. Daarnaast konden we elkaar goed vinden over het korfbalspel wat ik voor ogen heb, maar daarover later meer. DOT sprak mij aan door een knappe promotie naar de 1ste klasse in de zaal met een jonge en talentvolle groep. De selectie van DOT heeft veel potentie, waarbij ik ernaar uitkijk om ze, samen met Jan, een stap verder te brengen.”

Je bent nog jong, maar toch al actief als hoofdcoach bij een korfbalvereniging. Hoe is dit ontstaan?
“Ik ben begonnen als trainer toen ik mijn maatschappelijke stage bij KV DSC mocht gaan uitvoeren. Vanaf dat moment ben ik elk jaar (in totaal tien jaar) actief geweest als trainer en coach KV DSC. Ik heb teams van de F tot en met A gecoacht en mooie successen behaald. In de loop der jaren heb ik de KorfbalTrainer 2 en 3 met succes afgerond, waardoor mijn kennis als trainer en coach is vergroot. Daarnaast ben ik zes jaar actief geweest als trainer van het Regionaal Talenten Centrum District Zuid U13 en U17, waar je op toernooien tegen de top van Nederland speelt. Deze ervaringen en opgedane kennis neem ik graag mee naar Oss.”

Wat zijn zaken die je bij DOT wil veranderen?
“De selectie van DOT heeft veel potentie. Met een andere speelwijze verwacht ik dat de spelers een mooie stap kunnen zetten in hun ontwikkeling. Het spel zal meer gericht zijn op controle en tactisch vermogen. Door structureler een reboundfunctie in te vullen, kunnen we vaker herhalen met schoten. Daarbij wil ik meer dynamiek zien in onze aanvallen, hierdoor ben je verrassender tijdens de aanval. Verdedigend is het belangrijk dat je met zijn vieren, dus als vak, verdedigd. Je hebt elkaar nodig om de tegenstander laag in doelpunten te houden. Communicatie en discipline zijn hierbij het sleutelwoord.”

“Om de aangegeven punten te verbeteren, bespreken we alle wedstrijden voor en na. Dit gebeurt aan de hand van de live tagging tijdens wedstrijden. We kunnen zo gericht beelden terugkijken en het ontwikkelproces versnellen. Verder beschikt DOT vanaf dit seizoen ook over twee teammanagers, die hartstikke belangrijk zijn voor de sfeer en randzaken. Zo worden spelers ontzien, en kunnen zij zich volledig focussen op korfbal.”

Wat zijn de doelstellingen voor komend seizoen?
“Aangezien DOT in de zaal 1ste klasse speelt, zijn we aan onze stand verplicht bovenaan mee te draaien op het veld. In de zaal spelen we met schotklok, waar niet iedereen bekend mee is. Handhaven is in eerste instantie het doel.”

De eerste overwinning is inmiddels al binnen, hoe voelde dat?
“Starten met een overwinning is natuurlijk altijd lekker. We speelden tegen Ready’60 uit Roermond en waren ze heel de wedstrijd de baas. Inmiddels zijn we weer een wedstrijd verder en zie je dat het verval nog te groot is. We zullen zeker de eerste helft van de veldcompetitie nodig hebben om het nieuwe spel eigen te maken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant