Afbeelding

Geen stemmal in Oss tijdens Provinciale Statenverkiezingen

Politiek 1.066 keer gelezen

OSS | In de gemeente Oss zal in geen van de 47 stembureaus een stemmal voor blinde en slechtziende stemmers aanwezig zijn tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen op 15 maart aanstaande. Dat blijkt uit antwoorden van burgemeester Buijs-Glaudemans na vragen daarover van de PvdA.

Belangrijkste redenen zijn de kosten en de beschikbaarheid van een stemmal voor mensen met een visuele handicap, zo stelt de burgemeester. Een stemmal kost 2600 Euro en kan slechts voor één verkiezing gebruikt worden. Voor een stemmal in elk stembureau is voor deze verkiezing dus een budget vereist van 244.000 Euro.

Stemmen met de stemmal is vrij eenvoudig, en steeds meer gemeenten maken er gebruik van. Een medewerker van het stembureau legt het stemformulier in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes. Via een soundbox met koptelefoon krijgt de stemmer te horen welke partijen en kandidaten op het stembiljet staan. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat wordt gevonden door onder de partij van keuze de gaatjes te tellen. Met het potlood maakt de stemmer het gewenste vakje rood.  

Overigens vindt de gemeente wel dat het voor mensen met een handicap mogelijk moet zijn om zelfstandig bij elk stembureau te kunnen stemmen en dat de weg naar inclusief stemmen ook in Oss is ingeslagen. Bereikbaarheid voor elke kiezer, speciale loep met lampje, op het gemeentehuis een kandidatenlijst in grote letters en in braille, en op de website van de gemeente een digitale versie van de kandidatenlijst in grote letters.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant