Afbeelding
Foto:

Ossenaar gooide vorig jaar 18 kilogram minder restafval in container

Politiek 1.988 keer gelezen

OSS | Gemeente Oss is gematigd tevreden over het afvalbeleid in 2022. “Onze inwoners gooiden in 2022 144kg restafval per persoon in de afvalcontainer. Dat is 18kg minder dan vorig jaar. Daarmee is de doelstelling van 100kg restafval per persoon nog niet behaald, maar is wel een goede stap gezet”, aldus de gemeente.

Ook scheidden inwoners in 2022 hun afval beter: dit is gestegen van 70% naar 73%. De landelijke doelstelling is 75%. De totale hoeveelheid afval die inwoners per jaar weggooien bleef ongeveer gelijk: inwoners gooiden in 2022 544kg afval weg. Dat was in 2021 546kg.

Wethouder Dolf Warris: “Het is onze inwoners opnieuw gelukt om meer afval te scheiden. En ik weet zeker dat het ons ook gaat lukken om ons afval nóg beter te scheiden. Dat is heel goed voor het milieu, want dan hoeft er minder afval verbrand te worden. En het gescheiden afval kunnen we gebruiken als grondstof. Daar kunnen we weer nieuwe producten van maken. Beter scheiden levert ook geld op: we kunnen al 2 miljoen euro besparen door etensresten niet meer bij het restaval te gooien, maar in de groene container. Laten we samen de uitdaging aan gaan om ons afval steeds beter te scheiden.”

De gemiddelde Ossenaar gooit nog veel afval bij het restafval dat ook gescheiden kan worden: het grootste deel van het restafval bestond uit groente- en fruitafval. Ook belandt er in 2022 weer iets meer meer Plastic, Metaal en Drinkpakken (PMD) bij het restafval. Hier is voor veel inwoners dus nog veel winst te behalen. 

In 2022 is gemeente Oss gestart met fase 2 van het nieuwe afvalplan. Inwoners konden voor het eerst geld terugkrijgen als zij hun restafvalcontainer minder vaak aan de straat zetten. Dat is veel inwoners gelukt: 72% van de Ossenaren die driewekelijks hun restafval aan de straat kon zetten kreeg geld terug. Zij hebben allemaal één of meerdere inzamelronden overgeslagen.

In 2022 heeft gemeente Oss voor het eerst gemeten hoeveel afval inwoners bijplaatsen bij de ondergrondse containers. Dat gaat bijvoorbeeld om afvalzakken die naast de container staan. Er is gemiddeld 23 kg per inwoner verkeerd aangeboden afval bij containers geplaatst. Dat is meer afval dan in andere jaren. Die toename kan komen doordat Ossenaren betalen voor restafval. Bij andere gemeenten die betalen voor restafval neemt de hoeveelheid verkeerd aangeboden afval na verloop van tijd weer af.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant