Afbeelding

Gemeenten willen samenwerken om vrijetijdseconomie een impuls te geven

Politiek 782 keer gelezen

REGIO | Op 6 juni 2023 bezorgden wethouder Van den Heuvel en wethouder Van Kessel namens tien regiogemeenten uit Noordoost-Brabant een telegram bij de voorzitters van MOOS, de Maasmeanders en de Maashorstboeren. De inhoud van het bericht is een reactie op de flessenpost die vorig jaar als noodkreet door de voorzitters werd bezorgd bij diverse gemeenten in Noordoost-Brabant. Zij riepen de hulp in van de gemeenten om de vrijetijdseconomie in Noordoost-Brabant nieuwe energie te geven en de krachten te bundelen rond marketing & promotie. In het telegram laten de regiogemeenten weten dat zij de kansen voor regionale samenwerking actief gaan verkennen.

De regio Noordoost-Brabant werkt al op een aantal beleidsterreinen samen. Ook op het gebied van recreatie en toerisme. De energie van de verschillende gemeenten ging de laatste jaren echter uit naar lokale samenwerking en zichtbaarheid. Vanaf 2021 brachten de gemeenten gezamenlijk het beheer en onderhoud van het routenetwerk onder bij VisitBrabant Routebureau. Deze verstevigde samenwerking bood direct nieuwe kansen, zo vinden de gemeenten. 

Regionale samenwerking
Bernheze, Boekel, Boxtel, ‘s-Hertogenbosch, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad, Sint-Michielsgestel, Oss en Vught spraken op 30 mei 2023 over regionale samenwerking in Acropolis in Megen. Zij stellen tot 1 december 2023 een verkenner aan die samen met betrokken ondernemers aan de slag gaat. Het resultaat moet inzicht geven in hoe de regio ervoor staat, wat de kansen zijn voor samenwerking, en wat recreatie en toerisme betekent voor andere vraagstukken zoals bijvoorbeeld leefbaarheid. De verwachting is dat er, naast inzicht, in december een uitvoeringsprogramma ligt met concrete acties. VisitBrabant is een partner van de regio in dit proces en adviseert de regiogemeenten bij de stappen die zij zetten.

Thijs van Kessel, wethouder gemeente Oss: “De samenwerking met ondernemers en vrijwilligers in onze regio maakt dat we de recreant écht iets moois te bieden hebben. Bezoekers en toeristen hebben daarbij geen boodschap aan gemeentegrenzen, daarom biedt regionale samenwerking zoveel kansen!”
Marius Tielemans, wethouder gemeente Bernheze: “Binnen de regio zijn er veel juweeltjes van bedrijven die de aandacht verdienen. Als regio kunnen we van elkaar leren en focus leggen op het goed bereiken van de recreant.”
Heleen Huisjes, directeur VisitBrabant: “Het is belangrijk dat we ons op allerlei niveaus in Brabant goed organiseren, daarin samenwerken en afstemmen. Zo kunnen we de kansen van toerisme maximaal benutten. Samenwerkingen op regionaal niveau zijn daarvoor cruciaal.”

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant