Willy van den Hoogen op het hoofdveld van Berghem Sport.
Willy van den Hoogen op het hoofdveld van Berghem Sport.

‘Goed voor de gezondheid om op het veld te staan, maar daarnaast ook erg gezellig’

Sport 1.003 keer gelezen

BERGHEM | Voor deze rubriek ‘Echte Clubmensen’ komen bij Berghem Sport meerdere kandidaten in aanmerking. Wat opvalt is dat de meeste van hen niet op de voorgrond willen treden, maar liever gewoon hun handen uit de mouwen steken. Clubman Willy van den Hoogen (64) is ook bescheiden, maar nodigde Weekblad Regio Oss uit op het prachtige Sportpark De Koppelsteeg. Wat blijkt is dat Berghem Sport bij flink wat mensen in het hart zit.

door Leon Voskamp

Van den Hoogen is een geboren en getogen Ossenaar, maar woont al sinds begin jaren ‘70 in Berghem. Hij begon met voetballen bij Margriet, maar werd door een frater overgehaald om voor nieuwe voetbalschoenen bij O.S.S.’20 te gaan voetballen. Op 16-jarige leeftijd koos hij voor Berghem Sport. De club waar hij bijna 50 jaar later nog steeds actief is, waar zijn vrouw jarenlang voetbalde en zijn twee dochters het geel en blauwe shirt aantrekken. “We speelden met de A-jeugd tegen elkaar en de trainer van Berghem Sport vroeg of ik de overstap wilde maken. Mijn vrouw komt uit Berghem en alles bij elkaar was het voor mij de juiste stap.” 

Eerste elftal
Een jaar later speelde hij zowel in de A1 op zaterdag als in het eerste op zondag. “Toen ik een jaar of 32/33 was, besloot ik samen met een vriend te stoppen bij het eerste. Ik wilde niet dat mensen zouden zeggen: ‘Voetbalt hij nou nog steeds in het eerste?’. We zijn bij het zevende gaan voetballen, maar daar werd ik vermoeider dan bij het eerste. In de winterstop kwam hoofdtrainer Santegoets vragen of ik terug wilde keren in het eerste. Zijn team stond onderaan en kwam moeilijk tot scoren. Ik keerde terug en heb onder zijn opvolger Leo Ouwens nog een kampioenschap en periodetitel meegemaakt.”

Leider en interim-trainer
Van den Hoogen was als speler een echte spits en zakte daarna een positie naar 10. Op 37-jarige leeftijd nam hij afscheid van het vaandelteam. “Ik ben toen verder gegaan in een vriendenteam en ieder jaar zakten we qua niveau. Toen we het vijfde werden, ben ik vanwege een zware blessure leider geworden. Dat heb ik nog een aantal jaar gedaan, totdat ze van het eerste elftal vroegen of ik wilde ondersteunen. Ik ben elftalleider geworden en heb een technische commissie opgestart. Dat heb ik jaren met veel plezier gedaan.” De juiste trainerspapieren had de Berghemnaar niet, maar toch zat hij eens op de bank als hoofdtrainer. “Giel van Orsouw was geschorst en ik verving hem. Het was een wedstrijd om promotie, maar we kwamen op een 0-2 achterstand. Uiteindelijk heb ik het nodige aangepast en wonnen we alsnog.”

Wedstrijdsecretariaat
Nog steeds ziet hij de wedstrijden van het eerste elftal, ook op ‘vreemde grond’. Daarnaast is hij ieder weekend van de partij als wedstrijdsecretaris. “Op zaterdag is het hier hartstikke druk met jeugdspelers, echt een gekkenhuis. Van het ontvangen van de scheidsrechters en tegenstanders tot het indelen van de kleedkamers, het is een hoop geregel. De hele dag door zijn er wedstrijden, waarvan de laatste rond 18.00 uur. Vanwege gezondheidsklachten kan ik hier zaterdag niet meer de hele dag zijn, maar ik start ‘s ochtends wel altijd mee op. Zondag is het een stuk rustiger, dat is goed te doen.”

Klussen
Wie bang is dat Van den Hoogen zich verveelt, hoeft niet bang te zijn. Naast zijn werkzaamheden in het weekend, is hij iedere vrijdagmiddag van de partij om klussen te doen. “Onze vrijdagmiddagploeg bestaat uit zo’n tien tot twaalf man. Een goede groep met handige mannen die echt alles kunnen. We verrichten iedere week werkzaamheden op het sportterrein. De gezelligheid staat voorop. We kunnen nog wel nieuwe mensen gebruiken.”

Oldstars
Ook is hij iedere woensdagochtend bij Berghem Sport als trainer/leider van de Oldstars. Een groep van zo’n 30 mannen die wekelijks een balletje komen trappen. Er is zelfs een EHBO’er aanwezig. “Dat is ontzettend leuk om te doen. Sommigen hebben hier jarenlang gevoetbald, anderen zijn puur aangesloten voor de sociale contacten. Het is goed voor de gezondheid om lekker op het veld te staan, maar daarnaast ook erg gezellig.”


De Oldstars van Berghem Sport. (Foto: Ad Megens) 

Sfeer
In de loop der jaren is Berghem Sport gegroeid tot één van de grootste sportverenigingen van de gemeente Oss. “Toen ik vroeger de overstap maakte van O.S.S.’20 naar Berghem Sport, vond ik het hier gemoedelijker. Alles kon en dat kan eigenlijk nog steeds. Ondanks de groei van de club is de sfeer wel veelal hetzelfde gebleven en is het nog steeds een dorpsclub. Verschil is dat alles veel gestructureerder verloopt. Je hebt een klein bestuur en daaronder allerlei commissies.” 

Wensen
Wensen voor de toekomst heeft hij wel. “Eigenlijk komen we nu al kleedkamers tekort. De club blijft groeien, want er wordt volop gebouwd in Berghem. En wat gaat er met de Osse clubs gebeuren? Er zijn nu al flink wat Osse kinderen die voor Berghem Sport kiezen. Ik hoop dat er de komende jaren nieuwe kleedkamers bijkomen. Ook zitten we met een tekort aan velden. Het is een heel gepuzzel met onze vier velden en half veld. Als het goed is komt er net buiten ons sportpark een kunstgrasveld bij waar we in het weekend ook gebruik van mogen maken. Eigenlijk moet er binnen Berghem Sport uitbreiding komen op diverse plekken. Ook qua aantallen vrijwilligers.”

Aanmelden
Het aanmelden van clubiconen kan via info@kliksport.nl.

Uit de krant