Afbeelding

SP dringt aan op compensatiefonds voor sociale huur

Wonen 591 keer gelezen

OSS | De SP stelt enkele vragen over de invoering van een compensatiefonds aan het college opnieuw omdat zij niet tevreden zijn met de beperkte antwoorden die het college in februari gaf. Het college gaf op enkele vragen maar beperkt antwoord vanwege het ‘politieke karakter’. De SP zegt nog steeds antwoord te hebben gehad, ook niet politiek, en stelt de vragen dus nogmaals. Zij zouden namelijk graag een instrument ingevoerd zien worden dat ontwikkelaars van kleine bouwprojecten die niet voldoen aan de Woonvisie bestraft en bijdraagt aan het behalen van de doelen in de Woonvisie.

De SP vindt dat projectontwikkelaars vaak vooral duurdere koopwoningen bouwen met als argument dat het plan te klein is om zich aan doelen van de Woonvisie te houden. De doelen in de Woonvisie zijn per project minstens 30 procent sociale huurwoningen en minstens 25 procent goedkope koopwoningen. 

Het college schreef in februari dat zij bekend zijn met het ‘vereveningsfonds sociale woningbouw’ (compensatiefonds, red.). De SP vroeg eveneens of het college het met hen eens is dat er behoefte is aan een dergelijk instrument om te zorgen dat ook kleinere bouwplannen direct of indirect bijdragen aan de doelen van Woonvisie. Vanwege het volgens hen ‘politieke karakter’ van de vraag werd hier niet diep op ingegaan. De gemeente erkende wel dat de doelen van de Woonvisie niet altijd gehaald worden maar vond dit niet direct een probleem: “Daar staat regelmatig uitbreiding van het aanbod van gewenste woningen tegenover, zoals een specifiek aanbod voor senioren in het middeldure koopsegment.” Het college gelooft dat ook kleine bouwprojecten met middeldure koop- en huurwoningen kunnen bijdragen aan de woondoelen door doorstroming van voornamelijk senioren te bevorderen. 

De SP stelt de vraag of het college een dergelijk instrument nodig acht dus toch nog een keer: “Artikel 41 vragen zijn echter per definitie ‘politiek’. Maar wellicht werd bedoeld dat men het antwoord aan het nieuwe college wilde overlaten. Tot nu toe hebben we echter nog geen ‘politiek’ antwoord gehad. Daarom stellen we de openstaande vragen opnieuw.” Ook wil de SP alsnog van het college weten of dit systeem bruikbaar is om de doelstellingen van 30 procent sociale huur en 25 procent goedkope koopwoningen te behalen en of het college bereid is invoering van dit of een vergelijkbaar systeem te overwegen. Hierover zei het college eerder alleen dat het net als andere instrumenten wordt betrokken bij de herijking van de Woonvisie Oss 2020.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant