In blauw het perceel D342 dat de gemeente nog niet heeft weten te bemachtigen.
In blauw het perceel D342 dat de gemeente nog niet heeft weten te bemachtigen. Foto: Gemeente Oss

Nog een aantal obstakels voor ‘t Veld Geffen

Wonen 1.480 keer gelezen

GEFFEN | Wethouder Sidney van den Bergh werd op donderdagavond in de commissie Ruimte geconfronteerd met nog een aantal obstakels voor voltooiing van de nieuwbouwwijk ‘t Veld in Geffen. De gemeente heeft één perceel nog niet kunnen overnemen wat een deel van de ontwikkeling in de weg zit. Daarnaast spraken drie belanghebbenden in met bezwaren. 

Het is de gemeente nog niet gelukt het perceel D342 te verwerven dat wel is opgenomen in het plan. De eigenaar weigert tot nu toe om deze grond te verkopen. Een adviseur aan het college schrijft: “Om de voortgang van het bestemmingsplan niet te vertragen, is ervoor gekozen perceel D342 in het bestemmingsplan - net als in het ontwerpbestemmingsplan - op te nemen met de huidige agrarische bestemming en met wijzigingsbevoegdheid. Hierdoor is het nu niet noodzakelijk om een exploitatieplan vast te stellen.” Volgens Mark van der Doelen (VDG) brengt dit echter nog een probleem met zich mee. Zeven kavels op de grond van Van Herpen transport (ten oosten van perceel D342) moeten worden aangesloten op de ontsluitingsweg op perceel D342 en zouden dus misschien niet gebouwd kunnen worden. “Hierdoor wordt uitvoering van de door gemeente overeengekomen anterieure overeenkomst (tussen gemeenten en Van Herpen, red.) alsmede verplaatsing van het bedrijf naar elders voor Van Herpen financieel onmogelijk.” Van den Bergh liet weten nog met de eigenaar van de grond in gesprek te zijn maar laat ook weten dat de huizen anders eventueel via de Heesterse Weg kunnen worden ontsloten.

Omwonenden hebben bezwaren
Ook beklaagden drie insprekers zich tegenover de commissie over de plannen. Volgens buurtbewoner Martijn van den Hoogen zijn de huizen nabij de Zeldenrust molen te hoog en niet in lijn met de voorschriften. Ook ontbreekt volgens hem een groenstrook langs het Brempad. Pluimveebedrijf Van Herpen liet via een adviseur weten dat de gemeente bij de berekening van de geurcirkel uit is gegaan van een te kleine afstand waardoor de meest zuidelijk gelegen huizen mogelijk te dicht bij komen te liggen. Kestrel Maher en Geert-Jan van Nistelrooij, eigenaren van het voedselbos Green Heart Nature Farm aan de noordkant van het plangebied wijzen op verschillende diersoorten, waaronder uilen en kikkers, die volgens hen recht hebben op bescherming. Zij willen dan ook een bredere natuurlijke buffer tussen de wijk en het bos. Volgens Van den Bergh wordt er gekeken naar het verstevigen van de groenstrook.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant