Marie-Therese Janssen: "Het is voor mensen vaak een grote stap om hun huis te verlaten."
Marie-Therese Janssen: "Het is voor mensen vaak een grote stap om hun huis te verlaten." Foto: Hans van der Poel

Allereerste zorgbuurthuis verbindt buurtgenoten, ‘Den Haag is al op bezoek geweest’

Wonen 2.718 keer gelezen

OSS | De eerste bewoners van Zorgbuurthuis ‘t Hageltje druppelen op vrijdagochtend langzaamaan de gezamenlijke woonkamer binnen voor een bakje koffie. Het zorgbuurthuis is een initiatief van de SP, in reactie op de harde bezuinigingen op de ouderenzorg. Van de vijftien appartementen heeft inmiddels bijna twee derde een bewoner. Zij krijgen daar zorg, als dat nodig is, en vinden in de gezamenlijke woonkamer aansluiting bij medebewoners en buurtgenoten. Marie-Therese Janssen is voorzitter van de Stichting Zorgbuurthuis ‘t Hageltje en hoopt dat het eerste zorgbuurthuis van Nederland als voorbeeld kan dienen.

“De huiskamer is voor bewoners en mensen uit de buurt”, vertelt Marie-Therese. “Mensen kunnen samen koffie drinken, spelletjes spelen, een wandeling maken, de planten verzorgen. Een aantal mensen uit de buurt komen al wekelijks koffie drinken en kijken of ze ergens kunnen helpen. We gaan zo langzamerhand ook een programma met activiteiten opzetten. Iedereen mag meedoen.” Bij het organiseren van activiteiten is er ondersteuning van het vaste zorgpersoneel van Interzorg. Drie personeelsleden zijn in het zorgbuurthuis te vinden en geven zorg aan bewoners die dat nodig hebben. Op die manier worden ook mantelzorgers ontlast.

‘We doen het met elkaar’
Marie-Therese vervolgt: “We doen het met elkaar. We vragen ook aan onze bewoners, ‘Wat kun je voor een ander doen?’ Eén meneer wil een activiteitencommissie oprichten en zou graag een jeu de boulesbaan hebben om anderen les te geven. Iemand anders houdt van koken en wil wel wekelijks een maaltijdsoep maken. En er is iemand die graag auto rijdt en heeft aangeboden om anderen te rijden als ze een boodschap moeten doen.” Mensen uit de buurt bieden eveneens hun vrijwilligersdiensten aan. De woonkamer is gratis ingericht met mooie spullen uit de kringloopwinkel en Landschapsbeheer Oss helpt met de tuin.

Eenzaamheid bestrijden
Het zorgbuurthuis wordt op die manier echt een gezamenlijk project waar mensen steun bij elkaar kunnen vinden. Op die manier wordt ook eenzaamheid tegengegaan. “Het is schokkend om te zien hoe eenzaam sommige mensen zijn”, aldus Marie-Therese. “Sommigen mensen zitten de hele dag voor de tv. Maar hier zoekt het elkaar op in de woonkamer, er is altijd iemand hier. Iedereen is vóór tien uur hier om koffie te drinken.”

Eerste bewoner
Meneer Heesen beaamt dat, hij staat vrijdagochtend net op het punt naar de woonkamer te vertrekken voor koffie. In mei is hij als allereerste bewoner ingetrokken. “Ik kon het thuis niet meer alleen”, vertelt hij. “Hier is het gezellig, het is hartstikke fijn.” Samen met medebewoners speelt hij graag een spelletje rikken, maar ze zouden nog een speler kunnen gebruiken. Kleinzoon Jeffrey Heesen komt af en toe langs met zijn trekharmonica om muziek te maken in de woonkamer.

Comfortabeler wonen
Marie-Therese merkt dat er behoefte is aan dit soort laagdrempelige zorg. “De reden dat we nog niet vol zitten is dat het voor mensen een grote stap is om hun huis te verlaten. Als ze kleiner gaan wonen moeten ze al die jaren aan spullen opruimen. Een mooi voorbeeld is van mensen die alleen op de benedenverdieping van hun huis woonden omdat ze niet naar boven durfden. Hier kunnen ze comfortabeler wonen en zo komen er ook eengezinswoningen vrij.”

De wijk in
Het zorgbuurthuis is ontstaan vanuit een idee van de landelijke SP. Vanwege de bezuinigingen op de bejaardenhuizen en lichtere zorg stelden zij voor om de zorg kleinschaliger en dichter bij de mensen te organiseren. Marie-Therese: “Ik heb dat idee toen gepresenteerd bij de gemeente Oss, en die waren enthousiast. Met een ambtenaar ben ik toen de Schadewijk ingegaan. Dit gebouw was ooit een school en daarna een wijkcentrum. De buurt wilde dat gemeentelijk monument graag behouden. Hun steun was erg belangrijk.”

Landelijk interesse
Ook vanuit de landelijke overheid is er interesse in het project. Marie-Therese: “Den Haag is al op bezoek geweest om te kijken hoe het loopt en of het in de rest van het land uit te rollen is. Zij hebben mee de stenen gefinancierd, maar de ze betalen niet voor de zorg. Maar wij willen structurele gelden en niet incidenteel. Het ministerie moet zorgverzekeraars onder druk zetten om mee te betalen.” De gemeente Oss, die voor een schappelijke prijs het pand verkocht, draagt nu ook een steentje bij aan de financiering. “Zij spelen een grote rol. Met het geld kunnen wij als Stichting Buurtzorghuis ’t Hageltje drie jaar lang laten zien dat het werkt”, aldus Marie-Therese. “We hebben al een tiental gemeentebestuurders van andere gemeenten op bezoek gehad. Binnenkort komt de gemeente Heerlen op bezoek met een grote vertegenwoordiging. Zij willen het tweede zorgbuurthuis van Nederland starten.”

Appartementen beschikbaar
Zorgbuurthuis ‘t Hageltje heeft nog enkele appartementen beschikbaar. Die zitten qua prijs allemaal onder de huursubsidiegrens zodat het betaalbaar blijft en bewoners huursubsidie kunnen ontvangen. Kijk voor meer informatie over het zorgbuurthuis op www.zorgbuurthuis.org of www.facebook.com/zorgbuurthuis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant