Zonnepanelen.
Zonnepanelen.

Vermogen particuliere zonnepanelen in Oss gegroeid

Wonen 782 keer gelezen

OSS | In Oss is het vermogen van particuliere zonnepanelen in slechts één jaar tijd met 17 procent toegenomen, wat aangeeft dat de stad de ‘zonnesteek’ van duurzame energie heeft omarmd. Een indrukwekkende 49 procent van de geschikte woningen heeft nu zonnepanelen op het dak, een stijging van 6 procent ten opzichte van vorig jaar.

Oss bevindt zich boven het nationale gemiddelde en overtreft ook het gemiddelde van Noord-Brabant, volgens recente CBS-cijfers. Landelijk gezien heeft 47 procent van de eengezinswoningen zonnepanelen, terwijl in Noord-Brabant dit percentage op 44 ligt.

Wat betreft het totale vermogen van zonnepanelen in Oss, bedraagt dit nu 68.687 kilowatt, een indrukwekkende groei van 17 procent binnen een jaar. Gemiddeld heeft een huis in Oss met zonnepanelen een vermogen van 4,3 kilowatt, wat hoger is dan het landelijk gemiddelde van 3,9 kilowatt per zonnepanelendak.

De landelijke toename van zonnepanelen wordt deels toegeschreven aan de recente ontwikkelingen, zoals de stijgende energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, en de stimulans van overheids-subsidies. Energie-experts Mariken Stolk (Milieu Centraal) en Martien Visser (Hanzehogeschool) benadrukken dat het hebben van zonnepanelen tegenwoordig eerder de norm is, met particuliere exemplaren die al meer stroom hebben opgewekt dan in heel 2022. Deze duurzame trend wordt verder aangejaagd door de nieuwste panelen, die aanzienlijk meer vermogen hebben dan hun voorgangers van slechts enkele jaren geleden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant