Afbeelding

Ontwikkelaar BPD: ‘Huizenprijzen stijgen weer na dip’

Wonen 629 keer gelezen

OSS | De gemeente Oss heeft de achtste ‘meest verhitte’ woningmarkt van Zuid-Nederland. Dat wordt duidelijk uit de jaarlijkse Hittekaart Woningmarkt van ontwikkelaar BPD. Landelijk staat Oss op plek 69 van de 342 gemeenten.

In Oss werden in 2023 995 woningen verkocht voor een gemiddelde prijs van 391.500 euro. De gemiddelde woningprijs ligt daarmee hoger dan eer jaar eerder. Toen werden er 1075 woningen verkocht voor een gemiddelde prijs van 373.100 euro.

BPD meldt dat de druk op de Nederlandse woningmarkt weer terug is na een tijdelijke dip in de huizenprijzen in 2023. Eind vorig jaar kwam de woningmarkt weer in beweging door de toename van het consumentenvertrouwen, ingegeven door de gestabiliseerde hypotheekrente en gestegen inkomens. Ondanks deze positieve ontwikkelingen bleef de druk op de woningmarkt hoog vanwege het grote woningtekort.

De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Nederland is in 2023 voor het eerst sinds tien jaar afgenomen. Met ruim 416.000 euro lag over heel 2023 het gemiddelde prijsniveau 2,9 procent lager dan een jaar eerder. De sterkste daling lag in het derde kwartaal, namelijk 5,7 procent lager dan in het jaar ervoor. In 2023 nam ook het aantal transacties af met 5,5 procent tot in totaal 182.000 verkochte woningen. 

Maar eind 2023 kwam de woningmarkt weer in beweging door de toename van het consumentenvertrouwen ingegeven door de gestabiliseerde hypotheekrente en gestegen inkomens dat jaar. De druk op de woningmarkt nam daarmee ook meteen toe, omdat het woningtekort nog steeds erg groot is. De relatieve woningdruk nam het meest toe in de regio rondom Deventer en in het noordwesten van Brabant. In de kleinere gemeenten rondom Amsterdam en in de Betuwe nam de relatieve woningdruk juist af, doordat het aantal transacties daar afnam en vooral doordat de gemiddelde koopsom flink daalde. 

De prijsschommelingen waren in 2023 niet voor heel Nederland hetzelfde. Zo daalden de prijzen in Utrecht en Noord-Holland met meer dan 5 procent, terwijl er in Overijssel en Zeeland nog sprake was van een lichte prijsstijging. Gedurende het jaar heeft er een kanteling in de prijsontwikkeling plaatsgevonden, waardoor de prijzen nationaal gezien weer in de lift zaten. Het jaar eindigde met een gemiddelde koopsomstijging van 1,7 procent.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant