Wim Muller van Van Lith Uitvaartzorg.
Wim Muller van Van Lith Uitvaartzorg.

Van Lith Uitvaartzorg is er om nabestaanden te ontzorgen

Zakelijk 871 keer gelezen

OSS | Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en omgeving. Het bedrijf werd in 1966 opgericht door Thé van Lith, daarna 35 jaar gerund door Ko en Jeanne van Lith en sinds 1 januari 2016 is Wim Muller (46) directeur. De Ossenaar is ambitieus en wil in de toekomst groeien met Van Lith Uitvaartzorg. "Maar één ding verandert zeker niet: Iedere uitvaart is anders, maar ons doel is dat iedereen met een goed gevoel op een persoonlijke manier afscheid kan nemen."

Muller werd in Nijmegen geboren en kwam op zijn veertiende in Oss wonen. Als kind droomde hij niet van een carrière als profvoetballer of brandweerman. "Toen ik 7 jaar was, wilde ik begrafenisondernemer worden. We woonden vlakbij een kerk en ik keek vaak naar de stoeten die op weg waren naar de uitvaart. Het maakte indruk en de dienstverlening vond ik boeiend."

Prikkel
Hij ging op latere leeftijd naar de Horeca Vakschool, werkte ook jarenlang in de horeca, maar koos daarna toch voor het beroep waar hij vroeger van droomde. "Mijn vader is heel vroeg overleden, dat was de eerste uitvaart die ik zelf verzorgde. Dat was voor mij de prikkel om van baan te veranderen. Ik solliciteerde bij het crematorium in Beuningen en werd aangenomen als algemeen assistent. Ik promoveerde later naar de functie van manager en uiteindelijk werd ik regiomanager, met vier crematoria onder me."

Begrip
In 2011 kwam hij in contact met Ko van Lith, op dat moment een klant van hem. "Ko gaf aan dat hij plannen had om minder te gaan werken en over een aantal jaar het bedrijf over te willen dragen. Hij vroeg me of ik bij zijn bedrijf wilde komen werken. Ik vind het vak helemaal geweldig en kende Van Lith Uitvaartzorg als een prachtig bedrijf. Een begrip in Oss, maar ook in bijvoorbeeld de gemeente Bernheze en het Land van Maas en Waal. Deze uitdaging ging ik graag aan in mijn eigen woonplaats. Sinds 1 januari van dit jaar namen Ko en Jeanne afscheid van het bedrijf en ben ik zelfstandig directeur."

Bespreekbaar
Bij een overlijden komen veel emoties kijken. Nabestaanden moeten naast al het verdriet een hoop regelen. Van Lith Uitvaartzorg is er om mensen te ontzorgen. "We gaan naar de familie toe om kennis te maken en adviseren vervolgens de nabestaanden. We bieden diverse mogelijkheden aan. Zo'n tien jaar geleden was 'de dood' echt een taboe, maar tegenwoordig is het bespreekbaar geworden. Er zijn ook steeds meer mogelijkheden, zoals de diverse locaties voor een uitvaart. Het Herinneringshuis Van Lith aan de Constantijn Huygensstraat 38 in Oss bijvoorbeeld, maar ook theater De Lievekamp en de natuurbegraafplaats in Schaijk. En wat te denken van het vervoer. Er zijn veel soorten rouwauto's, maar ook koetsen, loopkoetsen, motor met zijspan, de rouwbus en zelfs een rouwkoe."

Dienstverlening
Hij vervolgt: "We hebben dienstverlening hoog in het vaandel staan en luisteren naar de wensen. Veel mensen regelen een uitvaart ook voor hun overlijden, dat is mogelijk. Iedere uitvaart is anders, maar ons doel is dat iedereen met een goed gevoel op een persoonlijke manier afscheid kan nemen."

Crematorium
Muller heeft volop plannen met Van Lith Uitvaartzorg. Zo komen er een aantal 24-uurs opbaarkamers en erg belangrijk: hij hoopt op groen licht voor de komst van een crematorium naar Oss. "76 procent van de Ossenaren kiest voor een crematie. Daarvoor moeten ze nu naar plaatsen als Uden, Beuningen of Rosmalen, maar het zou mooi zijn als dat ook hier in Oss kan. We willen in de toekomst alles onder één dak samenbrengen. Van het vervoer, verzorgen, ruimte voor rituele wassingen van een overledene, opbaren, begraven of cremeren en zelfs uitgebreide koffiekamers, wij kunnen het allemaal verzorgen. In het crematorium komt er een aula waar mensen samen kunnen komen voor een crematie, begrafenis of alleen voor herinneringsdiensten.

Vernieuwd
Van Lith Uitvaartzorg, aangesloten bij Stichting Keurmerk Uitvaartzorg, gaat met de tijd mee. Naast de nieuwe ontwikkelingen heeft het bedrijf ook de huisstijl vernieuwd. Meer kleur bijvoorbeeld, maar ook is er een automatiseringsslag gemaakt. Het vernieuwen van de website, een eigen Facebook-pagina en zelfs de Van Lith Uitvaartzorg App. Deze is te downloaden via de App Store. Bij Van Lith Uitvaartzorg werken zo'n vijftien medewerkers. Dat zijn vertrouwde gezichten die er al jarenlang werken, maar ook nieuwe werknemers. "We hebben een heel fijn team en iedere medewerker wordt vaak op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. De mens staat centraal en we doen als professionals ons uiterste best zodat mensen met een goed gevoel afscheid kunnen nemen. Het is heel dankbaar werk om dit te mogen doen."

Contact
Van Lith Uitvaartzorg is gevestigd aan de Docfalaan 2 in Oss. Bereikbaar via (0412) 62 31 73 of kijk op www.uitvaartverzorgingvanlith.nl.

Uit de krant

Uit de krant