De Week van de Techniek komt naar Oss.
De Week van de Techniek komt naar Oss.

Eerste editie van Week van de Techniek Oss

Zakelijk 516 keer gelezen

OSS | De Osse Industriële Kring (OIK) organiseert in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen van 13 tot en met 18 maart de Week van de Techniek Oss. Gedurende deze week stellen bedrijven in de regio hun deuren open voor een bezoek door basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8. Op zaterdag 18 maart wordt de Week van de Techniek afgesloten met een 'spetterende' Techniekdag op en rondom het terrein van Kemkens Groep aan de Merwedestraat 58 in Oss.

Op de Techniekdag wordt de boeiende wereld van bèta en techniek uitnodigend aan een breed publiek getoond. Op deze dag wordt vooral de jeugd (tot en met 14 jaar) benaderd die nog een keuze moet maken voor een bepaalde (beroeps)opleiding. Het is de bedoeling deze jongeren enthousiast te maken voor een opleiding en beroep in de bèta en techniek. De verschillende technische sectoren worden op deze kijk- en doedag binnen en buiten op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht. Kinderen kunnen bijvoorbeeld ontwerpen maken op de computer, proefjes doen, lipgloss maken, met robots spelen, schilderen en met diverse apparaten en machines werken.

Ontwikkelingen
De nieuwste technologische ontwikkelingen zijn te zien, de toepassingen van techniek in andere sectoren (zoals de zorg of de muziek- en filmwereld) en de mogelijkheden voor meisjes in de technische sector. Alle niveaus komen aan het licht; van praktijkschool tot universiteit. De Techniekdag is gratis te bezoeken. Op de website www.techniekdag.nl/oss is ook meer informatie te vinden. De verwachting is dat er zeker tweeduizend bezoekers aanwezig zijn. "Niet alleen kinderen zijn welkom tijdens deze leuke doe-dag, maar uiteraard ook hun ouders", aldus Gerbert Wubs, namens OIK de kartrekker van de Week van de Techniek Oss.

Enthousiasme
Wubs organiseerde de week ook al meerdere keren in Gelderland en daar is het een groot succes. "De Osse maakindustrie roept om medewerkers op alle niveaus. De OIK wilde iets doen om de jeugd enthousiast te krijgen voor techniek. We hebben daarom besloten De Week van de Techniek ook in Oss te introduceren. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen gedurende de week een kijkje nemen in de keuken van tientallen bedrijven. We sluiten af met een 'spetterende' Techniekdag."

Kennismaking
Techniek heeft volgens Wubs vaak nog een negatief imago. "Maar de tijd van vieze handen en werk alleen voor mannen is al lang voorbij. Er is zoveel mogelijk bij techniek en door bedrijfsbezoeken kunnen kinderen daar voorbeelden van zien." Hij vervolgt: "We richten ons bewust op basisschoolleerlingen omdat ze zo al op jonge leeftijd kennismaken met techniek. Onbekend maakt onbemind, maar wij willen juist een stukje bewustwording creëren."

Vervolg
Volgens Wubs krijgt de Week van de Techniek na 2017 een vervolg. "Onze insteek is om er een jaarlijks evenement van te maken. We richten ons nu op de eerste editie en hebben er hartstikke veel zin in."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant