Afbeelding
ADVERTORIAL

Een eigen NFT-kunstwerk maken en verkopen: zo doe je dat!

Zakelijk 601 keer gelezen

Er was een tijd waarin we allemaal aan de buis gekluisterd zaten toen Bob Ross zijn prachtige schildertechnieken aan de liefhebbers aanleerde. Stap voor stap leerde de vriendelijke man met zijn aforistische uitspraken mensen The Joy of Painting aan. De Amerikaanse landschapsschilder werd een ongelofelijke hit en tijdens de coronapandemie werden veel van zijn video’s opnieuw bekeken. De tijd staat echter niet stil en anno 2022 gaat er ook steeds meer aandacht naar andere kunstuitingen. Onder andere NFT-kunstwerken zijn ongelofelijk populair. Dergelijke NFT-kunstwerken worden voor grote bedragen verhandeld op platforms als NFT Profit, een beleggingsplatform voor NFT-investeerders.

Een wallet aanmaken om je NFT op te slaan
Wil jij een NFT-kunstwerk maken? Dan moet je eerst een plaats hebben om je NFT’s te bewaren. Dat doe je in een wallet. Dergelijke wallets worden ook gebruikt om cryptomunten op te slaan. Een populaire keuze onder de NFT-liefhebbers is de wallet MetaMask. Uiteraard kan je ook kiezen voor een alternatief, zoals een hardwarematige wallet. Dat is een fysieke wallet, bijvoorbeeld in de vorm van een USB-stick. Dit biedt een nog hogere mate van veiligheid. Als je een digitaal NFT-kunstwerk wil bewaren of verhandelen, moet je ook een gasfee betalen. Je kan de gasfee betalen in cryptomunten als Ethereum en deze munten eveneens bewaren op je wallet.

Een eigen NFT maken
Nu kan je beginnen aan het echte werk: een digitaal NFT-kunstwerk maken. Wat dit betreft, heb je veel vrijheid. Het kan bijvoorbeeld gaan om een digitale foto of een tekening die je maakt met behulp van een programma als Photoshop of Illustrator. Daarbij kan je je creativiteit de vrije loop laten. Onder andere pixel art en 3D-NFT’s zijn momenteel heel populair, maar als digitale kunstenaar kan je natuurlijk heel eigenzinnig zijn en een eigen stijl creëren. Er zijn verder apps waarop je zelf een NFT kan maken. Sommige apps zijn gratis, maar vaak zijn er wel in-appaankopen noodzakelijk om alle functies te kunnen gebruiken.

De gemaakte NFT-kunstwerken verkopen
Er is niks leukers dan een kunstwerk hebben dat zo goed is, dat iemand er geld voor wil betalen. Daarom is het een goed idee om je kunstwerk te koop aan te bieden bij NFT-marktplaatsen als OKX en OpenSea. Via dergelijke marktplaatsen kan je je NFT in principe gratis aanbieden, maar bij de eerste transacties worden er ook fees in rekening gebracht. Op OpenSea moet je daarbovenop rekening houden met een verkoopfee. Dit dien je enkel te betalen als je werk daadwerkelijk wordt verkocht.

NFT’s worden meestal niet met euro’s of dollars gekocht, maar met cryptomunten. Vaak gebruikt men de cryptomunt ether (ETH). Je kan dergelijke cryptomunten uiteraard verkopen en in euro’s omzetten. Verder heb je de keuze tussen het hanteren van een vaste prijs of het starten van een veiling. Wat een investeerder voor een digitaal kunstwerk wil betalen, is onder andere afhankelijk van de zeldzaamheid en de bekendheid van de maker of het werk. Het is hoe dan ook belangrijk om je werk te promoten, bijvoorbeeld op sociale media.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant