Afbeelding

Deze jaren ‘70-items zijn blijvertjes in elk interieur

Zakelijk 11 keer gelezen

Er is een sterke hang naar vroeger als het gaat om onze interieurs. Termen als vintage, retro en old school vliegen ons om de oren in de woonmagazines en -blogs. Ook jongeren weten de weg naar de jaren ‘70 te vinden, en shoppen er meteen voor kleding. Welke items uit dat decennium zijn nu wederom te zien in veel woningen? 

Ronde vormen
Zitgelegenheden hadden vaak ronde vormen, zoals de teddy stoel die ook nu hot is. Op de een of andere manier straalt dat meer gezelligheid uit dan vierkante meubels. Deze tijdloze stoelen misstaan in geen enkel interieur en zorgen voor een speelse afwisseling. Zeker als ernaast een diepgroene monstera of andere manshoge plant wordt neergezet. 

Houten kasten
Het gebruik van hout als basismateriaal is helemaal terug en dat zal zo blijven omdat de duurzaamheidstrend niet snel zal omkeren. Dat is mooi voor Moeder Aarde, zolang het hout natuurlijk een keurmerk heeft. Denk nog eens aan de vele fineer meubels met jongensnamen die we vroeger op de woonboulevards haalden (en zelf in elkaar moesten sleutelen): deze steken schril af bij de warme, natuurlijke uitstraling van bijvoorbeeld een mangohouten buffetkast.

Oranje en rode accessoires in de keuken
Superhip: oranje keukenspulletjes met de welbekende roze, rode en bruine accenten van het merk Brabantia. Ze zijn razend populair en interieurgoeroes betalen er soms zelfs meer voor dan de oorspronkelijke nieuwprijs. Felkleurige koek- en broodtrommels, voorraadbussen, ze geven net wat meer gezelligheid aan een keuken.

Rotan, bamboe en kurk
Meer natuurlijke materialen die aan een comeback bezig zijn: rotan, kurk en bamboe. Niet zo vreemd, ook deze materialen hebben meer karakter dan welke kunststof dan ook. Denk aan wanden van kurk, bijzettafeltjes van bamboe en in de hoek van de slaapkamer een rond rotan stoeltje. Stuk voor stuk goed voor meer sfeer.

Vintage apparaten en lampen
Ze zijn in elke kringloop of anders wel op internet te vinden: oude radio’s en televisietoestellen. Vroeger waren het puur functionele apparaten, nu echte eyecatchers. Ook hip: de kolossale lamp aan een soort boogconstructie, die een beetje aan zo’n ouderwetse haardroger van de kapper doet denken. 

We behangen weer!
Het behangen is er een tijdje ‘uit’ geweest, maar terug van vakantie. Mede dankzij het aanstekelijke enthousiasme van zelfbenoemd binnenhuisarchitect Martien Meiland wordt er weer gekozen voor een vrolijk motiefje op de muur, niet zelden is dit zo’n geometrisch jaren ‘70-patroon.

Uit de krant

Uit de krant