Afbeelding

Zalm - Vis van de Maand maart bij Venrooy

Zakelijk 1.660 keer gelezen

OSS | In Europa zijn gerookte en verse zalm voornamelijk afkomstig van de Atlantische zalm (Salmo salar). Die leeft, zoals de naam het al zegt, oorspronkelijk in de Atlantische oceaan en de rivieren van Noord-Amerika, Europa en de Baltische staten. Deze zalm behoort tot de familie van de zalmachtige (Salmonidae). Er horen 214 soorten vissen bij deze familie, bestaande uit zalmen, forellen en houtingen. 

Consumptiezalm is tegenwoordig voor het grootste gedeelte afkomstig van kweekzalm. Ongeveer 70 procent van de zalm die wereldwijd op tafel komt, is gekweekte Atlantische zalm. 

Wie het neusje van de zalm krijgt, is een bofkont. Diegene krijgt namelijk het beste van het beste. Zou dit de reden zijn dat onze ‘Vis van de Maand’ maart wereldwijd miljoenen liefhebbers heeft?
Ook in Nederland staat zalm al jaren op nummer één van de meest gegeten vissoort.Totaalconsumptie van zalm thuis en buiten de deur was vorig jaar maar liefst 21.200.000 kilo. Waarvan 16.900.000 kilo thuis werd gegeten en 4.400.000 buitenshuis. Zalm staat bij alle generaties wel op nummer 1 of 2 en is vooral populair als avondeten. Niet zo gek want deze vis is ontzettend veelzijdig. Je kunt het koud en warm gerookt kopen, in blik, vers of diepvries. Het visvlees is geschikt te stoven, bakken of grillen.

PS: Laat je trouwens niet misleiden door de uitdrukking... Bij zalm wordt namelijk niet het neusje maar het deel dat net onder de bek zit, als lekkerste en beste deel beschouwd ??.

Patrick Venrooij
Venrooy Visspecialiteiten

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant