Astrantia kende een goede voorbereiding. De Middelaarse formatie verloor maar nipt van derdeklasser Vianen Vooruit.
Astrantia kende een goede voorbereiding. De Middelaarse formatie verloor maar nipt van derdeklasser Vianen Vooruit. Foto: Marieke Lemmen

5D/5E: ‘We zullen verdedigend wat zekerder moeten worden’

Voetbal 754 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | De vijfdeklassers uit het Land van Cuijk en Noord-Limburg zijn nagenoeg allemaal ingedeeld in de vijfde klasse D, een klasse die voor de helft bestaat uit clubs uit Noord-Limburg. Astrantia, De Zwaluw en Toxandria lijken op papier de favorieten voor het kampioenschap. “Ik ben tevreden over de voorbereiding”, zegt Patrick Pothuizen (Astrantia). 

“Door het ontbreken van de keeper waren de bekerwedstrijden wat onwennig, maar de rest van de selectie is vrij fit, dus we kunnen nagenoeg compleet toewerken naar de eerste competitiewedstrijd (zondag thuis tegen BVV’27). Ik denk dat we met vertrouwen het seizoen tegemoet kunnen treden. In de beker- en oefenwedstrijden hebben we veel gescoord, maar ook veel doelpunten tegen gekregen. We zullen verdedigend dus wat zekerder moeten worden, want het is wel belangrijk dat we minder doelpunten gaan incasseren.”

‘Tevreden over ontwikkelingen’
De Zwaluw degradeerde afgelopen seizoen via de nacompetitie uit de vierde klasse. In Oeffelt is het dus een kwestie van vergeten en opnieuw beginnen. Trainer Michel van de Venn heeft gemerkt dat de spelersgroep van De Zwaluw wat te bewijzen heeft komend seizoen. “Ik ben tevreden over de ontwikkelingen van het team. In de voorbereiding hebben een aantal spelers mij aangenaam verrast. Wij hebben nu achttien basiswaardige spelers, waardoor de reservebank sterker is geworden. Ook de onderlinge concurrentie is toegenomen, waardoor iedereen elke keer het maximale moet leveren om in de basis te kunnen starten”, vertelt Van de Venn, die de uitslagen in de KNVB-districtsbeker geen graadmeter vindt voor het seizoen dat komen gaat. “De resultaten zeggen me niet zoveel, al moet ik toegeven dat de 4-3 overwinning tegen mijn oude club Achates wel lekker voelt.”

Nieuwe trainer bij VCA
De Zwaluw speelt in ieder geval komend seizoen weer de derby tegen VCA. De kleine dorpsclub uit Sint Agatha kende vorig seizoen een teleurstellende jaargang, met een lage eindklassering en een voortijdig vertrek van trainer Mark van Wijk. Dit seizoen staat Santino Nas voor de groep. VCA is de eerste trainersklus voor de 28-jarige Cuijkenaar. “Op papier is dit de eerste keer dat ik officieel voor een groep sta, maar ik heb al de nodige vlieguren gemaakt als interim-hoofdcoach van HAVO en assistent-trainer bij Union. Die functies hebben mij mede gevormd als trainer. Ik ben daar ook goed begeleid. Het is dus zeker niet zo dat ik zonder ervaring ben begonnen bij VCA”, verduidelijkt Nas. “Door vakantie is de voorbereiding relatief kort geweest. We hebben nu vier wedstrijden in de benen en ik zie de progressie. Zondag speelden we bijvoorbeeld 1-1 tegen VIOS’38 (vierdeklasser). Dat geeft een goed gevoel. De potentie is er, en de vooruitgang ook. De sfeer in de groep is bovendien prima. Met dat vooruitzicht werken we toe naar de start van de competitie (zondag uit tegen SVS).”
Over de ambities van VCA voor dit seizoen, zegt Nas: “We hebben een krappe selectie van vijftien spelers, dus we zullen per wedstrijd gaan kijken wat het beste strijdplan is, maar we willen voor de top-vijf gaan. Ik ben zelf werkzaam geweest in de regio Oost, dus ik ken de verenigingen in onze klasse sowieso niet, maar ik verwacht dat Toxandria, Astrantia en De Zwaluw samen met Leunen gaan meedoen om het kampioenschap. Hoe ik als trainer ben? Ik sta zowel voor als tussen de groep. Ik communiceer heel duidelijk. Ik ben recht voor zijn raap. Dat heeft deze spelersgroep ook nodig.”

DWSH’18: geïsoleerd
Voor DWSH’18 is de nieuwe indeling minder plezierig. De club uit Sint Hubert-Wilbertoord is de enige formatie uit het Land van Cuijk die uitkomt in de vijfde klasse E, waarin onder meer Boerdonk, RKVV Keldonk en OKSV zitten. Relatief lange trips dus voor de formatie van trainer Koen van Berlicum. FC Uden lijkt de uitgesproken titelfavoriet in deze klasse.

Programma vijfde klasse D:
Astrantia        -         BVV ‘27
Leunen        -         Toxandria
RKDSO        -         RESIA
SVS Stevensbeek        -         VCA
De Zwaluw        -         SVOC ‘01
Holthees-Smakt        -         Sporting ST

Programma vijfde klasse E:
Boerdonk        -         RKVV Keldonk
Nederwetten        -         OKSV
Odiliapeel        -         Elsendorp
FC Uden        -         WHV
VCO        -         SV Olland
DWSH ‘18        -         RKVV Fiducia

Uit de krant

Uit de krant