Leerlingen en studenten observeren 'berucht' kruispunt.
Leerlingen en studenten observeren 'berucht' kruispunt.

Leerlingen en studenten observeren ‘berucht’ kruispunt

112 1.707 keer gelezen

OSS | Leerlingen van het Titus Tussenjaar en studenten van Avans Hogeschool hebben vandaag het inmiddels beruchte kruispunt Wethouder van Eschstraat – Chrystantstraat geobserveerd, met als doel de verkeersveiligheid te verbeteren.

door Gemma van Schijndel

De scholieren en studenten gingen als onderzoeker – met ICVL-hesje en badge ‘Onderzoeker Verkeersveiligheid’ – de situatie op het kruispunt observeren. Dit deden zij vanuit het perspectief van de fietser, de automobilist en de planoloog. Het doel van de observatie is het verbeteren van de veiligheid op de kruising en het creëren van meer bewustwording. Het onderzoek is de aftrap voor de volgende challenge waarbij leerlingen oplossingen proberen te bedenken voor de ‘global goals’, waar zij al langere tijd aan werken.

Het kruispunt
Er is niet zonder reden voor het kruispunt aan de Wethouder van Eschstraat gekozen. Er gebeuren hier namelijk regelmatig ongelukken. Zo was er vorig jaar een ongeval tussen twee maaltijdbezorgers op de scooter en is er in 2019 zelfs een 89-jarige bestuurder van een scootmobiel overleden na een botsing met een bestelbus. “De kruising is voor fietsers erg onoverzichtelijk”, observeerde een van de leerlingen.

De observatie
Een student: “Het is belangrijk om zulke observaties met kinderen te doen. Ze fietsen namelijk zelf vaak over deze kruising. Ze kijken vanuit een lager perspectief naar de kruising vergeleken met volwassenen. Ook hebben zij vaak erg creatieve ideeën, waar een realistisch plan uit voort kan komen.” Ook is het voor de scholieren erg leerzaam om onderzoekend te leren over verkeersveiligheid.
De leerlingen gingen fanatiek aan de slag. Zo observeerde een groepje dat er veel automobilisten met hoge snelheid over de kruising reden zonder te remmen voor eventuele fietsers. Een ander groepje bedacht ideeën hoe de kruising verbeterd kon worden, zoals met stoplichten, een tunnel, waarschuwingsborden, betere belijning en hogere drempels. De observaties en ideeën zullen door het Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek geëvalueerd worden.

Om de verkeersveiligheid in regio Oss te verbeteren hebben de studenten een enquête opgesteld. Voor het invullen van deze vragenlijst klik hier.

Uit de krant