Carroline van Dijk. (Foto: Linda van Spijk)
Carroline van Dijk. (Foto: Linda van Spijk) Foto: Linda van Spijk

‘Bij een portret moet hem/haar het ook echt zijn’

Algemeen 714 keer gelezen

BERGHEM | Het begon als hobby, maar het is inmiddels al jaren haar beroep. Carroline van Dijk uit Berghem is zelfstandig portretschilder, al maakt ze bijvoorbeeld ook metaalschilderijen, dierenportretten of pentekeningen. “Alles met een verhaal leg ik graag vast op papier of doek.”

Als kind was Carroline al gek op tekenen en schilderen. “Er was in mijn klas een concurrentiestrijd gaande met een jongetje om het hoogste punt”, zegt ze lachend. Op de middelbare school koos ze voor het atheneum en daarna volgde ze de studie Culturele Antropologie aan de Universiteit van Nijmegen. “Dat leek me heel interessant, maar ik heb mijn studie niet afgerond. Ik stopte en besloot een jaartje een sabbatical te nemen. In dat jaar wilde ik erachter komen wat ik leuk vond en ik ben meer gaan tekenen naast een baan als filiaalmanager. Ik overwoog naar de Kunstacademie te gaan, maar ik twijfelde aan de zin van zo’n opleiding.” Haar eerste opdracht kwam heel toevallig op haar pad. “Onze buurman liet een dakraam weghalen en mijn man had wel interesse. Maar als tegenprestatie wilde de buurman wel dat ik een tekening voor hem zou maken. Zo gezegd, zo gedaan.”

Divers
Het begon met het tekenen van portretten met potlood op papier. Maar in de loop van de tijd werden de opdrachten steeds diverser. “Mensen kwamen met vragen naar me toe, zoals een tekening in kleur. Of een schilderij in aquarel of olieverf. Ik verdiep me in wat mensen graag gemaakt willen hebben, zoek op internet informatie op en laat me inspireren door andere kunstenaars. Uiteindelijk heb ik me steeds verder ontwikkeld.” Het bleef niet bij alleen portretten. “Ik maak persoonlijke kunst in opdracht en dat kan heel verschillend zijn. Zo teken ik ook auto’s en maak pentekeningen van huizen. Onlangs tekende ik bijvoorbeeld een prachtig gerestaureerde tractor. Hier heb ik zo’n drie dagen over gedaan en er zijn enorm veel details waar je op moet letten. Een andere leuke opdracht was dat ik voor een bedrijf op de splinternieuwe schoenen van de medewerkers mocht schilderen. Met lederverf ben ik aan de slag gegaan en heb ik de Golden Gate Bridge geschilderd.” Een hoogtepunt was dat een zelfgemaakt kunstwerk in 2019 twee maanden in het Rijksmuseum mocht hangen tijdens de tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’.
In haar werkruimte laat de Berghemse meerdere tekeningen en schilderijen zien. Zo is ze bezig met een potloodtekening, maar werkt ze ook aan andere opdrachten. “Ik teken nooit aan één stuk, maar wissel het af. Wat ik ook maak, het resultaat is altijd perfect. Bij een portret moet het niet lijken op die persoon, maar het hem/haar ook echt zijn. Maar ik moet zeggen dat de weg ernaartoe wel een gevecht kan zijn.”

Lijstenmaker
Carroline zorgt voor het creatieve gedeelte, haar man Joachim vult haar als lijstenmaker perfect aan. “Zonder hem zou ik dit werk niet kunnen doen.” Meer info: www.carrolinevandijk.nl of bel naar (0412) 40 10 02.

Aanmelden
Ook een bijzondere hobby of een uniek beroep? Stuur ons dan een e-mail: regiooss@weekbladregiooss.nl.

Uit de krant