Dick van Gasteren met het Ciconia Consort. (Foto: Jan Hordijk)
Dick van Gasteren met het Ciconia Consort. (Foto: Jan Hordijk) www.ciconiaconsort.nl

Parijse concertavond met Osse dirigent

Algemeen 206 keer gelezen

OSS | Strijkorkest Ciconia Consort staat, onder leiding van de uit Oss afkomstige dirigent Dick van Gasteren, op zaterdag 14 mei in theater De Lievekamp om een Parijse avond te verzorgen. Een muzikaal toegankelijk programma dat de luisteraar via verschillende componisten meeneemt van de romantiek, via onder andere het impressionisme, tot het hedendaagse. “We werken altijd met een thema, dat is het gezicht van dit orkest”, vertelt Van Gasteren.

door Koen de Visscher

Het orkest gaat werken van onder andere Fauré, Castérède en Chopin spelen. Van Gasteren vertelt: “De componisten hebben gemeen dat ze allemaal aan het Conservatoire national supérieur de Paris hebben gestudeerd. Ik wil nog niet teveel verklappen, maar het programma heeft zeker een Franse kleur, er zit een mooie lijn doorheen.” 

Tekst en uitleg
Van Gasteren, die kunstgeschiedenis studeerde, ondersteunt zelf de muziek door tekst en uitleg te geven. Zo wordt het voor bezoekers mogelijk om de muziek in de context van de Parijse muziekgeschiedenis te plaatsen en deze nog beter te waarderen. “Hoewel de modernere namen soms wat ontoegankelijk zijn, is het ons gelukt om een heel toegankelijk programma samen te stellen. De reacties na de eerste twee optredens zijn ontzettend enthousiast. En het is ook geweldig dat we met de fantastische pianist Paolo Giacometti kunnen samenwerken.”

Maasland Schoolorkest
Het Ciconia Consort viert dit jaar haar tienjarig bestaan, en zo lang staat Van Gasteren dan ook al aan het hoofd als dirigent en artistiek leider. “We zijn toen begonnen met jonge musici die net waren afgestudeerd. De gemiddelde leeftijd ligt nu rond de dertig. De vraag is of we met z’n allen bejaard worden, dat zou wel fantastisch zijn.” Zelf begon Van Gasteren op zijn negende met zijn opleiding tot cellist, en op zijn veertiende deed hij al zijn eerste ervaring op als dirigent op bij het Maasland Schoolorkest. “Tot mijn studietijd heb ik in Oss gewoond. Daar heb ik ook nog het regionaal symfonieorkest Oss opgericht.”

Kerst in Oss
Er wordt ondertussen flink aan de weg getimmerd door het orkest. Ze namen al vier cd’s op en, “de belangstelling van radio en tv neemt toe”, vertelt Van Gasteren. “Met de kerst staan we nog een keer in De Lievekamp in Oss met onze voorstelling Scandinavische Wintersprookjes.” Daarnaast dirigeert Van Gasteren ook nog bij een aantal andere orkesten, zoals het toporkest van het Venezolaanse El Sistema. “Het doel van die jeugdorkesten is om jongeren een zinvolle invulling te geven en te voorkomen dat ze in de prostitutie of drugshandel belanden. Door samen muziek te maken kunnen ze allerlei vaardigheden leren.”

Kaartjes
Voorafgaand aan het concert verzorgt muzikant en docent Christa de Haan een inleiding. Kijk voor meer informatie over het orkest op de website www.ciconiaconsort.nl. Kaarten kosten 22,50 euro, exclusief 1,25 euro ticketkosten, en zijn te verkrijgen op de website www.lievekamp.nl of bel tijdens openingstijden naar de Theaterkassa: (0412) 64 89 22. 

Uit de krant