De Spaander Straatsche Akkers zijn de locatie voor het eerste deel van het Bos van Oss.
De Spaander Straatsche Akkers zijn de locatie voor het eerste deel van het Bos van Oss. Foto: Hans van der Poel

Oss minst aantrekkelijke blauwe en groene stad van Nederland

Algemeen 8.977 keer gelezen

OSS | Oss is een van de minst aantrekkelijke steden van Nederland. Amsterdam is nog altijd de aantrekkelijkste stad om te wonen in Nederland. Dat is de conclusie uit het jaarlijkse onderzoek Atlas voor gemeenten, van onderzoeksbureau Atlas Research.

Oss neemt in de ranglijst op basis van woonaantrekkelijkheidsindex een schamele 40e plaats in. Als er alleen gekeken wordt naar groen en blauw in en om de stad, dan is Oss zelfs hekkensluiter in de Atlas voor de 50 grootste gemeenten van Nederland.

De steden worden op meer dan 50 indicatoren vergeleken. Daarbij wordt gekeken naar werkgelegenheid, maar ook naar universiteiten, woningprijzen en culturele voorzieningen. Dit jaar is het accent gelegd op de aanwezigheid van kwalitatief hoogwaardig “groen en blauw”: bomen, parken, grachten en plassen. Dan gaat het om het groen en blauw in de wijken zelf en in de wijdere omgeving. Hierin scoort Oss dus heel erg slecht. Daar is de totale bijdrage van groen en blauw aan de woonaantrekkelijkheid 6 procentpunt minder dan gemiddeld.

De gemiddelde Nederlander vindt toch het aanbod van werk, culturele voorzieningen, veiligheid, horeca en een universiteit nog altijd belangrijker dan de aanwezigheid van een aantrekkelijk park of een prettige plas water. Hierdoor klimt Oss nog een paar plaatsjes op de algehele ranglijst, die na Amsterdam wordt aangevoerd door achtereenvolgens Amstelveen, Leiden en Utrecht. Emmen is daarop hekkensluiter.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant