Pim Gijsbers voor zijn duurzame woning.
Pim Gijsbers voor zijn duurzame woning.

Pim en Ineke genieten in hun duurzame woning

Algemeen 2.203 keer gelezen

OSS | De Oostenakkerstraat is een mooie landweg aan de westkant van Oss. Een fraai overgangsgebied tussen het stedelijke en de polder. De weg loopt parallel aan het spoor. Veel groen, verspreid liggende woningen, weilandjes, een enkele akker en grote tuinen. Aan het eind van de straat staat een opvallende houten woning. Vier jaar geleden vielen Pim Gijsbers en zijn vrouw Ineke voor de mooie locatie. Het huisje uit de jaren ’50 dat er stond konden ze maar beter omstoten, aldus de makelaar.

door Dick Hubertus

“Dat hebben we inderdaad gedaan”, vertelt Pim Gijsbers (44) aan de keukentafel in de sfeervolle woning met veel uitkijk op de grote tuin. “We hebben een nagenoeg compleet houten huis gebouwd. Zowel van binnen, als van buiten is alles van verduurzaamd vurenhout. Het huis is onderhoudsvrij. Het is opgebouwd uit houten wanden van 33 cm dik die opgevuld zijn met houtvezel. Dat biedt een uitstekende en milieuvriendelijke isolatie. We hadden een relatief krap budget, maar wel de ambitie om een energiearm en duurzaam huis te bouwen. We hebben een lessenaarsdak, dat is praktischer dan een puntdak. Verder zorgt een efficiënte warmtepomp voor warme lucht, de vloerverwarming, verse luchtcirculatie en warm water. Boven hebben we geen verwarming.”

Grote ramen van triple glas (3 lagen) bieden een prachtig uitzicht op de riante tuin met beuken, eiken, notenboom, een grote taxus en een vijver waarin op zomeravonden de kikkers kwaken. Boven zijn twee slaapkamers, een badkamer, een werkkamer en een vide met uitzicht op de open keuken en woonkamer. Pim: “Het is qua sfeer en beleving lekker wonen in een houten huis. Het schept een kalm binnenklimaat en creëert een soort van rust.” Professioneel houdt Pim Gijsbers zich ook bezig met de bouw van duurzame houten woningen. Samen met een compagnon runt hij het bedrijf Haaks dat zich toelegt op de fabricage van compacte houten prefab woningen. Een groeiend bedrijf dat levert aan particulieren en woningbouwverenigingen, maar ook recreatiewoningen bouwt. Pim: “Er zou veel meer met hout gebouwd moeten worden. Natuurlijke materialen zijn gezonder om mee te werken, maar ook om in te wonen. Bovendien zijn ze niet of nauwelijks duurder dan traditionele materialen. Dit, in combinatie met voldoende isolatie en zonnepanelen , zorgt er voor dat we lage vaste lasten hebben.”

Over hun tuin vertelt Ineke: “Er groeien veel eetbare planten. Dat is goed voor de bio-diversiteit. Het trekt veel bijen, vlinders en libellen aan. Het is heerlijk om in de tuin te werken en gezond om onze eigen, onbespoten groenten te kunnen eten zoals spinazie, asperges, noten, appels, bessen, peren en brandnetels voor de brandnetelsoep. Bovendien is het erg leuk om uit eigen tuin te eten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant