Nieuw Zevenbergen.
Nieuw Zevenbergen. Foto: Google Street View

IVN Oss wil openheid over geluidsoverlast circuit Berghem

Algemeen 728 keer gelezen

BERGHEM/OSS | IVN Oss mengt zich in de discussie rond Circuitpark Nieuw Zevenbergen. Het college van B&W beweerde eerder dat aan de eis voor verminderde geluidsoverlast is voldaan, maar IVN trekt deze lezing in twijfel. Zij willen door middel van een beroep op de Wet Open Overheid (WOO) het geluidsrapport zien dat aan zou moeten tonen dat er minder geluidsbelasting is.

Verminderde geluidsoverlast is één van de eisen die de gemeenteraad in 2013 stelde om ontwikkeling van het circuitpark door te laten gaan. Toon Voets schrijft namens IVN dat de vastgestelde geluidslimiet al vanaf het begin wordt overschreden, ‘met als gevolg, veel overlast voor omwonenden, recreanten en de natuur’. De gemeenteraad kwam daarop met de eis dat de overlast zou worden verminderd. Volgens de Stichting Nieuw Zevenbergen zou het echter mogelijk zijn om méér te crossen en tegelijkertijd de minder geluidsbelasting te produceren. Bureau Cauberg-Huygen werd daarom gevraagd een rapport op te stellen. IVN Oss zegt al sinds eind 2019 op dit rapport te wachten. 

‘Mogen wij het niet lezen?’
Voets vindt het nieuws dat het college van B&W de eis voor een nieuw ontsluitingsweg wil laten vallen en zo de weg vrij wil maken voor verdere ontwikkeling van het crossterrein dan ook ‘heel merkwaardig omdat de klankbordgroep, waarin omwonenden en ook IVN Oss vertegenwoordigd zijn, als sinds juni 2020 niets meer gehoord heeft van de ontwikkelingen’. Voets: “Ondanks herhaald vragen de afgelopen weken om het geluidsrapport te ontvangen, n.a.v. de krantenberichten, heeft dat nog steeds niet tot resultaat geleid. Op 15 december 2022 kregen wij het bericht dat alleen nog uitgezocht moest worden wie er in tegenwoordig in de klankbordgroep zit. Sindsdien hebben we weer niets gehoord, terwijl dat uitzoeken toch niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Is er een geluidsrapport dat wij niet mogen lezen, vraagt het IVN zich steeds meer af?” Daarop heeft IVN besloten om het rapport via de Wet Open Overheid (WOO) op te vragen.

Uit de krant