Winkelcentrum Ussen is een voorbeeld van een wijkwinkelcentrum waar men een bezoek aan de supermarkt makkelijk kan combineren met andere winkels.
Winkelcentrum Ussen is een voorbeeld van een wijkwinkelcentrum waar men een bezoek aan de supermarkt makkelijk kan combineren met andere winkels. Foto: Google Street View

Winkelaanbod blijft afnemen, gemeente wil retail meer gaan clusteren

Algemeen 1.524 keer gelezen

OSS | De gemeente Oss gaat een nieuw detailhandelsbeleid vaststellen. Daarbij ligt de focus op het clusteren van het winkel- en overige aanbod. Als gevolg daarvan zal retail buiten die clusters op den duur verdwijnen. Ook het huidige winkelcentrum Heihoek zal in de toekomst verdwijnen. Op enkele andere plekken wordt met het oog op de toekomst juist retailruimte toegevoegd.

Het detailhandelsbeleid heeft volgens het college van burgemeester en wethouders een update nodig, omdat het huidige beleid nog uit 2008 stamt en er sindsdien veel veranderingen hebben plaatsgevonden. Zowel de manier waarop mensen hun geld besteden (waaronder online) als ontwikkelingen binnen de gemeente leiden tot veranderde vraag. De verwachting is dat ook in de toekomst het winkelaanbod verder afneemt. Daarvoor in de plaats komen soms andere locaties zoals pakketpunten. Met deze update van het beleid wil het college beter aansluiten op die ontwikkelingen. De gemeenteraad stemt op 23 mei over het vaststellen van het nieuwe detailhandelsbeleid.

Clusteren
Er is in de gemeente een ‘overaanbod in de dagelijkse sector’. Dat betekent dat er voor het aantal inwoners relatief veel aanbod is in dagelijkse boodschappen. De hoeveelheid daarvoor beschikbare ruimte zal dus waarschijnlijk niet toenemen. Het college zou daarentegen wel graag zien dat het aanbod zich meer op specifieke locaties gaat clusteren. Winkels die buiten die gebieden liggen zouden dus wel eens kunnen verdwijnen.

Van elkaar profiteren
Wethouder Frank den Brok: “We proberen uit te gaan van clustering. Retailers geven zelf ook aan dat daar waar clusters ontstaan zij van elkaar kunnen profiteren. In Ravenstein zijn de bakker en slager met pijn in het hart achter de supermarkt aangegaan, naar de rand van het dorp. Maar zij doen het daar wel veel beter.”

Winkelcentrum Heihoek
Ook het Osse centrum, de winkelcentra in de Osse wijken Ussen en Ruwaard en de kernen Haren en Berghem functioneren volgens Den Brok goed. Alleen het winkelcentrum Heihoek ziet het college liever verdwijnen. “Als daar ooit winkels vertrekken dan gaan we daar geen nieuwe winkels programmeren. Ze hoeven nu niet weg, dat kan ook niet, maar in de toekomst vinden we dat een logische locatie voor woningbouw.”

Winkelcentrum Amsteleind
Het college kan zich daarentegen wel een nieuw winkelcentrum voorstellen in de nieuwe woonwijk Amsteleind. Op die manier moeten mensen ook daar op korte afstand hun dagelijkse boodschappen kunnen doen.

Retail onder woontorens
In het centrum van Oss komt eveneens wat extra ruimte voor retail. Den Brok: “Het is de bedoeling dat er in Oss meer woontorens worden gebouwd, die plinten (de onderste verdiepingen, red.) willen we levendig houden. Onder strenge voorwaarden laten we daar retailmogelijkheden toe, omdat we ook de bestaande winkels willen beschermen. Er komen niet veel nieuwe winkels bij, dus we moeten zuinig zijn op wat we hebben.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant