Archieffoto: Tiny Forest 't Bosje aangelegd op schoolplein Lithoijen.
Archieffoto: Tiny Forest 't Bosje aangelegd op schoolplein Lithoijen.

Scholen krijgen subsidie om pleinen te vergroenen

Algemeen 459 keer gelezen

REGIO | Om hun schoolplein gezond, klimaatbestendig en avontuurlijk in te richten kunnen Brabantse scholen vanaf woensdag 1 mei de subsidie ‘Schoolpleinen van de Toekomst’ aanvragen. “Groene schoolpleinen hebben veel voordelen”, vertelt een woordvoerder van waterschap Aa en Maas. 

“Ze zorgen voor verkoeling op warme dagen en helpen wateroverlast te verminderen bij hevige buien. Groene schoolpleinen bevorderen bovendien de biodiversiteit: ze trekken insecten, vogels en andere dieren aan. En niet alleen biedt een natuurlijke omgeving plezier, avontuur en ontspanning, ook is groen een inspiratiebron voor creatieve vakken, biologie en wiskunde. Onderzoek wijst ook nog eens uit dat leerlingen op schoolpleinen met veel groen minder pestgedrag vertonen.”

De Brabantse waterschappen, Provincie Noord-Brabant en het Cultuurfonds Noord-Brabant investeren samen 1 miljoen euro om zoveel mogelijk schoolpleinen groener te maken. Zowel basisscholen als middelbare scholen en het beroepsonderwijs kunnen hier gebruik van maken. Vanaf 2024 is er vier jaar lang jaarlijks 250.000 euro beschikbaar om te verdelen. Maximaal 70 procent van de kosten, tot een maximum van 10.000 euro, wordt vergoed. “Om het project te laten slagen, moet de school haar leerlingen, hun ouders en het liefst ook de buurt betrekken bij de herinrichting van het schoolplein”, aldus de woordvoerder. Het waterschap vraagt scholen met een goed plan voor de aanleg en het onderhoud van een groen schoolplein om zich te melden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant