Afbeelding
Foto: Waterschap Aa en Maas

Dassenburcht aangelegd op terrein rioolwaterzuivering Oijen om dassen uit dijk te weren

Algemeen 379 keer gelezen

OIJEN | De dassenfamilie bij de rioolwaterzuivering in Oijen kunnen gaan verhuizen naar hun nieuwe burcht. Waterschap Aa en Maas heeft daar op het eigen terrein een kunstburcht aangelegd om te voorkomen dat de dassen in de dijk gaan graven. Een woordvoerder laat weten: “Hiermee hebben we weer een mooie en belangrijke stap gezet in de bescherming van onze dijken.”

“Alhoewel dassen er schattig en aaibaar uitzien, vormen ze een serieuze bedreiging op het moment dat ze zich in onze Maasdijk gaan nestelen”, aldus de woordvoerder. “Hun aanwezigheid in de dijk zorgt er namelijk voor dat de dijk een gatenkaas wordt. De dijk verzwakt daardoor, wat automatisch de waterveiligheid in gevaar brengt. Het is dus noodzakelijk om de das te weren uit de dijk. Dit doen wij door middel van het aanleggen van een kunstburcht. Deze burcht leggen wij aan binnen het bestaande territorium van de das, maar op voldoende afstand van de dijk.” De kunstburcht ligt op ongeveer 100 meter afstand van de huidige verblijfplaats van de dassen in de dijk en bevat vier ingangen en twee kamers. Daarnaast is deze beplant met vlierbes en sleedoorn.

De nieuwe burcht is nodig omdat dassen als beschermde diersoort niet zomaar mogen worden verwijderd uit de dijk. “Wij moeten hen eerst een alternatieve leefomgeving aanbieden waar zij zelf naartoe moeten verhuizen”, legt de woordvoerder uit. “Deze ‘nieuwe woning’ maken wij interessant voor de das door er bijvoorbeeld kamers in te bouwen en door er bepaalde planten op te plaatsen die de das erg lekker vindt. Daarmee lokken we de dassen. We zorgen ervoor dat hun nieuwe plek zoveel mogelijk lijkt op hun oorspronkelijke leefomgeving. De bedoeling is dat de dassenfamilie vervolgens zelf verhuist naar hun nieuwe plek. Mocht de verhuizing nog niet plaats hebben gevonden voor het hoogwaterseizoen (dat ieder jaar start op 1 oktober), dan helpen we de dassen een handje door hun huidige burcht in de dijk te omheinen en te voorzien van terugslagpoortjes. Zo verzorgen we een veilige start en wordt de dijk dasvrij.” Eerder werd in Megen ook al een kunstburcht aangebracht om daar dassen uit de dijk te weren.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant