Archieffoto van de Verlichte Optocht.
Archieffoto van de Verlichte Optocht.

Verlichte Optocht Berghem blijft groeien

Carnaval 3.269 keer gelezen

BERGHEM | Op zondagavond trok de Verlichte Optocht door de straten van het Knollenrijk. Duizenden toeschouwers keken hun ogen uit naar de ongeveer 40 wagens en loopgroepen. Centraal stond dit jaar het thema ‘Wetenschap’. Dit thema werd mooi in het licht gezet met creaties over onder andere ruimtevaart, proefdieren, Einstein, Willie Wortel, klonen en professoren.

De verlichte optocht is de oudste en grootste verlichte optocht van Nederland en bestaat alweer 42 jaar. Met meer dan 100.000 lampen trokken de verlichte wagens en loopgroepen door de straten van Berghem. Toeschouwer komen al sinds jaar en dag uit heel Nederland naar Berghem om de verlichte optocht te zien en beleven. De organisatie kijkt wederom terug op een prachtige en hoogstaande verlichte optocht, en kondigt aan dat de volgende editie plaatsvindt op 2 maart 2025.

Toename aantal deelnemers
Zo’n 40 wagens en loopgroepen doen mee aan de verlichte optocht. De organisatie is trots op het toenemend aantal deelnemers bij zowel de jeugd als de volwassenen. “Hoewel sommige optochten te kampen hebben met een teruglopend aantal deelnemers, speelt bij ons juist het tegenovergestelde”, aldus Stichting Carnaval Berghem. “We zetten al jaren in op het stimuleren van jeugd om te gaan bouwen en zien het positieve resultaat hiervan.”

Bouwruimte nodig
De organisatie merkt op dat de groei qua deelnemers ook gelijk zorgt voor een uitdaging de komende jaren, namelijk het vinden van voldoende bouwruimte. “We beschikken gelukkig over een eigen mooie bouwlocatie (de Knollenschuur) voor vele wagenbouwers, maar door de groeiende animo is er in de toekomst behoefte aan meer bouwruimte. Het vinden hiervan is een uitdaging waar wij, de wagenbouwers en de gemeente Oss de komende jaren voor staan.”

Jubilerende clubs
Deze editie van de verlichte optocht waren er verschillende jubilerende carnavalsverenigingen. Zo bestonden de clubs C.V. Bettergônnie en C.V. ût kûmt nie zô nauw 11 jaar en de clubs C.V. Lap ut um ok us en C.V. NMMB 22 jaar. Bijzonder en noemenswaardig is het 44-jarig bestaan van CV De Durzetters.

Prijswinnaars
Na afloop van de optocht vond de prijsuitreiking plaats. Tijdens de prijsuitreiking vielen verschillende clubs in de prijzen. Hieronder vind je de uitslagen.

Loopgroep jeugd
1. C.V. de Koele Nollen

Mini wagen jeugd
1. C.V. Kei Moi
2. Vc Ut gû krek|
3. C.V. Ut Hiël Klên Kletswerruk

Kleine wagen jeugd
1. C.V. De Centrumknollen kids
2. C.V. Knollen Klen
3. C.V. De Lijnzaadjes

Grote wagen jeugd
1. C.V. Doar hedde wè ôn
2. C.V. Nie te Houwe

Individueel volwassenen
1. C.C. EmJee
2. De Grote Onbekende 4.0

Loopgroep volwassenen
1. C.V. Lôchte Vrôllie
2. C.V. Hoezo
3. C.V. De Troela’s

Loopgroep Volwassenen met wagen
1. C.V. Simpel iets
2. C.V. De Kroew

Kleine wagen volwassenen
1. C.V. ‘t Kûmt Wel Goet
2. C.V. Laputumokus
3. C.V. Wa makte me nou

Wagens volwassenen
1. C.V. Ut Lûpt
2. C.V. Bettergônnie
3. C.V. Ut hiël ketswerrûk

Grote wagen volwassenen
1. C.V. De Kwèkers
2. C.V. de Durzetters
3. C.V. t Smidje & Cor ok

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant