De busexcursie brengt mensen naar de monumenten toe.
De busexcursie brengt mensen naar de monumenten toe.

‘Levend Erfgoed’ is het thema van de Open Monumentendag

Event 984 keer gelezen

OSS | Op 9 en 10 september vindt de jaarlijkse Open Monumentendag weer plaats. In de gemeente Oss zijn bijna 50 monumenten te bezoeken. Maar dat is niet alles. 

Martine Eerelman van het Stadsarchief vertelt: “Tijdens deze dagen kun je in veel monumenten terecht. De beheerders of eigenaren van de monumenten vertellen je graag over hun bijzondere gebouw. Er zijn ook allerlei activiteiten. Zoals tentoonstellingen, concerten, oude ambachten, wandelingen, kerktorenbeklimmingen en rondleidingen. Ook organiseren we weer busexcursies en een geocacheroute. En het leuke is; het is allemaal gratis, zodat iedereen er aan mee kan doen.”

Pak de bus
De busexcursies zijn op zaterdag 9 september. De bus van 10.00 uur gaat naar het Vorstengraf in Oss en naar Lith. De busexcursie van 13.30 uur gaat naar de Maria Magdalenakerk in Geffen en het Erfgoedlokaal in Haren. Ook de route zelf is de moeite waard.

In de bus is een gids aanwezig die tijdens de rit informatie geeft over de monumenten. Het start- en eindpunt van de bussen is de parkeerplaats achter het gemeentehuis in Oss. Reserveren is verplicht. Dit kan bij het Stadsarchief via informatie@stadsarchiefoss.nl, of telefonisch of aan de balie op di/wo/do van 10.00 tot 17.00 uur: T: 0412 – 842010, Raadhuislaan 10. 

Geocaching
Sinds 2021 maakt het Stadsarchief elk jaar een geocacheroute rond het thema van de Open Monumentendag. Dit jaar is dat: Levend Erfgoed. Martine Eerelman van het Stadsarchief: “Mijn collega Gerard is hier helemaal ingedoken. Het is een aparte wereld met woorden en gebruiken die we niet eerder kenden: woodies, adventure lab, loggen. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Het is een hele leuke manier om op plekken te komen die je normaal misschien niet zo snel zou bezoeken. Met de route van dit jaar ga je naar vijf monumenten in de gemeente Oss waar levend erfgoed een grote rol speelt. Bij elk monument moet je een vraag beantwoorden. Als je alle antwoorden hebt gevonden en de formule weet te kraken, dan kun je met het gevonden historische jaartal naar het Stadsarchief komen en word je beloond met een prijsje.”

Vanaf 16 augustus is de folder met het programma op te halen bij het Stadsarchief. Of kijk voor meer informatie op: www.trefhetinoss.nl/herfst/open-monumentendag.

In het Erfgoedlokaal Haren is een interessante expositie over Levend Erfgoed te zien.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant