Directeur Coen Bais presenteert voor de laatste keer het nieuwe theaterprogramma.
Directeur Coen Bais presenteert voor de laatste keer het nieuwe theaterprogramma.

Theaterprogramma De Lievekamp staat als een huis

Kunst en cultuur 619 keer gelezen

OSS | In theater De Lievekamp werd maandagavond het nieuwe theaterprogramma 2023/2024 gepresenteerd. Een programma dat weer staat als een huis, met veel bijzondere producties. Maar ook een programma waarin afscheid centraal staat en waarin eens te meer het belang van uitbreiding van het Osse theater wordt benadrukt. “Met het nieuwe Zuiderzeetheater hier in Oss hebben we pas echt kans op de allergrootste producties”, aldus directeur Coen Bais.

Voor Bais was het de laatste keer dat hij de presentatie van het nieuwe seizoen voor zijn rekening nam. Hij neemt dit jaar afscheid als directeur van De Lievekamp: “Met enige weemoed natuurlijk, maar eind dit jaar bereik ik de pensioengerechtigde leeftijd. Dus na de zomer wordt er een opvolger ingewerkt, zo is de bedoeling. Ik blijf wel aan als ‘bouwheer’ en zal vanuit die functie de volledige nieuwbouw van de Lievekamp begeleiden. Dus tot eind 2027, uiterlijk begin 2028, blijf ik aan De Lievekamp verbonden.”

Energieneutraal
Bais is verrukt over de mogelijkheden die het theater dan heeft. “De allergrootste producties die we nu net niet kunnen huisvesten, komen dan ook naar Oss. We hebben dan echt een enorme zaal voor zo’n duizend mensen. Maar we zijn dan ook het meest duurzame theater van Nederland, volledig energieneutraal en toegankelijk voor mensen met een beperking. Met zelfs een amfitheater. Vanaf januari volgend jaar ga ik me daar als ‘bouwpastoor’ volledig op toeleggen.”

Trots
Behalve van de directeur kan komend seizoen ook afscheid worden genomen van cabaretiers Mark van de Veerdonk, Bert Visscher, Hans Dorrestijn en Youp van ’t Hek, die zelfs drie avonden komt spelen in de Lievekamp. “Heel trots ben ik weer op het programma dat we hebben samengesteld. Ruim 250 voorstellingen, met behalve een groot aantal cabaretiers, ook een groot aantal buitenlandse voorstellingen, prachtige specials, en een enorme diversiteit aan producties,’ vertelt programmeur Ron Megens.

Mnozil Brass
Een paar wil hij er wel alvast uitlichten: “Bijzonder is bijvoorbeeld Toneelgroep Oostpool; Girls and Boys met Hadewych Minis; de combinatie van acrobatiek, dans en circus in de voorstelling EXIT; Leezy Sunday Live, en extra trots ben ik op de komst van Mnozil Brass, Oostenrijkse blazers die een mix bieden van brass, entertainment, comedy en cabaret.”

Leezy Sunday Live
Leezy Sunday Live is een samenwerking die De Lievekamp is aangegaan met de Bibliotheek Oss en boekhandel Derijks. Megens: “Drie zondagmiddagen komen Tommy Wieringa, Griet Op de Beeck, en het schrijversechtpaar Özcan Akyol en Anna van den Breemer naar Oss. Ze worden geïnterviewd door Jos de Louw over hun oeuvre en over actuele onderwerpen. Ook is er gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen, is er een petje-op-petje-af quiz en is er een mooie muzikale omlijsting met optredens van lokale helden. Een heerlijke relaxte zondagmiddag.”

Het volledige nieuwe programma is ook te vinden op www.lievekamp.nl.

Coen Bais, Ron Megens, en op de voorgrond cabaretier Ernest Beuving.

Uit de krant