V.l.n.r. Marja Bijveld, Thea Snoeks en Marianne Sommers.
V.l.n.r. Marja Bijveld, Thea Snoeks en Marianne Sommers.

Voorjaarstentoonstelling Kunstkring De Meent, ‘Het mooiste cadeau voor jezelf’

Kunst en cultuur 1.050 keer gelezen

NULAND | Kunstkring De Meent, met deelnemers uit Nuland en omgeving, houdt op zaterdag 9 (van 13.00 tot 17.00 uur) en zondag 10 maart (van 11 tot 16.30 uur) hun jaarlijkse gratis voorjaarsexpositie. De kunstenaars komen uit Nuland en omgeving. Schildersgroep Brand-Art uit Oss is ook dit jaar weer vertegenwoordigd in gemeenschapshuis De Meent in hartje Nuland.

Door Maarten Bijveld

Ook dit jaar is Kunstkring De Meent uit Nuland er weer in geslaagd een bijzondere voorjaarstentoonstelling te organiseren. Het thema dit jaar: Rood. De kunst die tentoongesteld wordt is heel divers: schilderen, keramiek, quilten, dichten, haken, tekenen en beeldend werk.

De Kunstkring is al actief sinds 1993. De vereniging is laagdrempelig en straalt warmte uit. De leden zijn allemaal kunstenaars op amateurbasis maar er zijn leden die zich ontwikkeld hebben tot (semi) professionele kunstenaars. Daarnaast organiseert men lezingen, workshops en zijn er excursies naar musea. Ook gezelligheid en saamhorigheid staan hoog in het vaandel bij Kunstkring de Meent. Deelneemster Thea Snoeks van schildersgroep Brand-Art uit Oss kan dit beamen: “Wij als Brand-Art uit Oss hebben bij Kunstkring de Meent in Nuland gevonden wat we zochten. Laagdrempelig en alle ‘kunst’ is welkom. We genieten van elkaars werken en laten anderen daar ook graag van genieten.” 

Marianne Sommers is één keer in de maand gastdocent bij Brand-Art. Al twee keer is ze benoemd tot beste amateurschilder van Brabant. Marianne: “We hebben één keer in de maand een kunstcafé waar we naar elkaars werk kijken en dit bespreken in een gezellige sfeer van verbondenheid. We brengen elk jaar een kunstenaar of een bepaalde kleur onder de aandacht. Er is geen strenge ballotagecommissie want bij ons is iedereen welkom die creatief met kunst bezig is.”

De Kunstkring telt anno 2024 tweeëntwintig leden. Het samen plezier beleven in de kunst is één van hun belangrijkste doelstellingen. Er zijn binnen de vereniging ook diverse werkgroepen actief en natuurlijk is men op zoek naar meer jeugdleden want ook hier zijn de meeste leden op leeftijd. Op deze jaarlijkse expositie presenteert men zich niet alleen maar hoopt men ook nieuwe leden te vinden.

Marja Bijveld: “Mooie kunst wordt niet alleen gemaakt door professionele kunstenaars maar ook door mensen zoals wij, de amateurkunstenaars. De bezoekers zien hier ook veel verschillende technieken. De sfeer is ontspannen en iedereen is welkom, van jong tot oud. Er is een warme ontvangst en er is direct contact mogelijk met de kunstenaars die allemaal een eigen badge dragen. Gratis toegang, maar een vrijwillige bijdrage is altijd welkom.”

Tot slot nog enkele vragen aan gastdocent Marianne Sommers. Wat wil zij met haar kunst laten zien aan de bezoekers? Marianne: “Ik ben vrij laat begonnen aan de kunstacademie. Mijn werk heeft vaak te maken met mens en natuur en de verhouding tot elkaar. Ik verwerk de huidige teloorgang niet in mijn werk maar uit mijn zorg over maatschappelijke issues zoals de achteruitgang van de natuur en probeer mijn emoties in beeld te brengen door mijn werk. Ik maak steeds meer eigen werk zonder naar anderen te kijken. Ik heb na vele vlieguren mijn eigen weg gevonden. Het schilderen is het mooiste cadeau dat ik mezelf heb gegeven. Ik observeer en kijk heel anders, veel intenser, dan voorheen. Ik ben voortdurend onderweg in mijn zoektocht naar mooie kunst.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant