De Osse gemeenteraad.
De Osse gemeenteraad. Foto: Hans van der Poel 06 31918770

Gemeenteraad tevreden met plannen voor toekomst Oss

Politiek 966 keer gelezen

OSS | De gemeenteraad van Oss heeft donderdagavond met een grote meerderheid ingestemd met de kadernota, een belangrijk document dat de weg bereidt voor de nieuwe begroting later dit jaar. Alleen Forum voor Democratie en DDO stemden tegen.

Verschillende raadsleden waren positief over de ambities die in de kadernota worden gepresenteerd.  De meeste oppositiepartijen waren optimistisch maar hadden ook kritische opmerkingen. 

Belangrijkste prioriteiten in de kadernota liggen op het gebied van woningbouw en mobiliteit. Er wordt extra geld gevraagd voor stedelijke ontwikkeling langs het spoor en voor flexibele woningen. Het doel is om betaalbare woningen te realiseren in aantrekkelijke buurten. Er wordt in totaal 1,4 miljoen euro geïnvesteerd in flexwoningen.

De onroerendezaakbelasting (OZB) zal volgend jaar in Oss met 6,2 procent stijgen. Dit komt door een verwachte inflatie van 4,3 procent en een correctie van 1,9 procent voor dit jaar.

Wethouder Frank den Brok maakt zich vooral zorgen over het jaar 2026, wanneer de gemeenten veel minder geld van de overheid zullen ontvangen. Hij benadrukte dat er grote uitdagingen zullen zijn om dit tekort fatsoenlijk op te vangen. 

De gemeenteraad heeft enkele aanpassingen in de kadernota goedgekeurd. Het college van B en W krijgt onder andere de opdracht om minder te maaien, samenwerkingsmodellen tussen gemeenten en provincies voor de Maasveren te onderzoeken en ruimere kaders te hanteren bij onderzoeken naar nieuwe bedrijventerreinen. Het college zal ook nieuwe afspraken proberen te maken met woningcorporaties ten behoeve van de bewoners. De gemeenteraad gaat nu met zomerreces.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant