Een indruk van het plan, met nieuwbouw op de plek van de Nicolaasschool, achter de Sint Jan Mavo en links van de Sint Jan Mavo.
Een indruk van het plan, met nieuwbouw op de plek van de Nicolaasschool, achter de Sint Jan Mavo en links van de Sint Jan Mavo. Foto: Ontwikkelvisie Fraterspark Oss; BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, Bouwbedrijf Berghege & Gemeente Oss

Dure plannen Fraterspark gaan ten kosten van sociale woningbouw

Wonen 3.420 keer gelezen

OSS | De gemeente Oss heeft grote ambities voor de ontwikkeling van het Fraterspark. Dat is volgens wethouder Sidney van den Bergh niet te betalen als de gemeente zich ook aan de 30 procent norm voor sociale huur houdt die is afgesproken. “Als we willen investeren in dat park, parkeren onder de grond, Mavo Sint Jan, dan komen we er niet uit als we sociale huurwoningen neerzetten. Die brengen iets anders op dan middeldure of dure koop.”

De gemeente wil van het Fraterspark, tussen de Begijnenstraat en de Koornstraat, graag een rustig en groen stadspark maken. Daaromheen komen woningen, horeca en kantoorruimte. “We gaan echt investeren in het park”, aldus Van den Bergh. “Dat is niet voor niets, maar dat kost geld. Dat is de reden dat we niet op die 30 procent uitkomen.” 

Ook het opknappen van de Sint Jan Mavo is een grote kostenpost. Van den Bergh: “Iedereen die daar langsloopt ziet dat daar ongelofelijk veel geïnvesteerd moet worden om daar nog iets van te maken. Het zit vol met asbest, er is een brand geweest, de ruimtes zijn niet enorm geschikt om daar woningbouw te realiseren. Dus we vragen daar het uiterste van de ontwikkelaar om er echt serieus werk van te maken.”

Tot slot is er nog de parkeergelegenheid. “We willen proberen ervoor te zorgen dat parkeren onder het maaiveld zit in dit kwalitatief stukje Oss dat dicht tegen het centrum aanligt, het meest historische stukje Oss”, aldus Van den Bergh. Daarom is er gekozen voor de bouw van dure parkeergarages.

In plaats van de afgesproken 30 procent wordt nu dus slechts 17 procent van de 171 woningen in het plangebied sociale huur, dat zijn 29 woningen. Daarnaast komen er 32 woningen in het ‘middeldure huur’ segment, 66 woningen die worden aangemerkt als ‘betaalbare koop’ en 44 ‘dure koopwoningen’. Het tekort aan sociale huur in het Fraterspark wordt volgens Van den Bergh wel elders weer gecompenseerd.

Dit betekent wel dat de plannen voor het Fraterspark eindelijk wat concreter beginnen te worden. Ook de oude Nicolaasschool, waar volgende maand de bibliotheek tijdelijk intrekt, wordt bij het plan betrokken. Na overleg met de pastorie is besloten dat de pastorietuin niet bij het plan wordt betrokken. De verdere uitwerking van het plan volgt in de komende jaren.


Download de nieuwe app van Weekblad Regio Oss
Goed nieuws voor alle liefhebbers van lokaal nieuws. Het Weekblad Regio Oss heeft een gloednieuwe nieuwsapp gelanceerd! Download vandaag nog de Kliknieuws: Regio Oss app vanuit de Google Play Store of Apple App Store om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws uit Oss en omgeving.

Het plangebied en omgeving.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant