Bas Timmers uit Oss is auteur van het boek 'Abnormaal Gewoon - Een Nederlander verklaart Union Berlin'.
Bas Timmers uit Oss is auteur van het boek 'Abnormaal Gewoon - Een Nederlander verklaart Union Berlin'. Foto: Staantribune

Ossenaar Bas Timmers schrijft boek over cultclub Union Berlin

Overige sport 1.959 keer gelezen

OSS/BERLIJN | Op donderdag 31 augustus verschijnt het nieuwe boek ‘Abnormaal Gewoon - Een Nederlander verklaart Union Berlin’. Schrijver van het boek is Ossenaar Bas Timmers, journalist en seizoenkaarthouder van de bijzondere Duitse club.

Niet alleen bestaat de Bundesliga in 2023 zestig jaar, maar Union Berlin – afgelopen seizoen nog tegenstander van Ajax in de Europa League – bereikte ook voor het eerst in de clubhistorie het miljoenenbal van de Champions League. En dat is een ongekende prestatie voor de club die decennialang alleen bekend was in en rond het stadsdeel Köpenick, diep in het zuidoosten van Berlijn. Met zijn stadion vol staanplaatsen en traditie van Bier en Bratwurst is de club in de eerste plaats een waar walhalla voor supporters met een afkeer van het zo vaak gehekelde ‘moderne voetbal’.

Door het communistische DDR-regime opgericht als club voor het volk, struikelt Union lang van het ene schandaal naar de volgende degradatie. Tot een nieuwe president orde op zaken stelt. De supporters renoveren hun eigen stadion, en de Eisernen stomen vanuit de vierde divisie op naar de Duitse én Europese subtop.

Door Nederlandse ogen bezien
Journalist en voetbalkenner Bas Timmers (Oss, 1972) verhuist in 2012 naar Berlijn en maakt als seizoenkaarthouder de opmars van dichtbij mee. Hij sprak met de president én met fans over wat Union zo Abnormaal Gewoon maakt. Is de manier waarop voetbal in Köpenick geleefd wordt misschien de manier waarop de sport overal geleefd zou moeten worden? Het nieuwe boek Abnormaal Gewoon - Een Nederlander verklaart Union Berlin, uitgegeven door voetbalmagazine Staantribune, is het (complete) verhaal van een heel bijzondere club, waar afgelopen seizoen een voetbalsprookje werd beleefd.


Abnormaal Gewoon. - Foto: Staantribune

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant