Afbeelding

Noord-Brabant heeft meeste ruimte voor zonnepanelen, Oss en Bernheze doen het redelijk goed

Algemeen 451 keer gelezen

Iets minder dan 24 procent van de koopwoningen met een geschikt dak in Noord-Brabant heeft zonnepanelen. Daarmee is het de provincie met de laagste zonnepanelendichtheid van Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van Zonneplan. 

Het landelijk gemiddelde ligt op 27 procent. Opmerkelijk is dat Brabant juist het hoogst scoort wanneer het aankomt op absolute aantallen daken met zonnepanelen. Liefst drie Brabantse gemeenten (Reusel-De Mierden, Valkenswaard en Breda) vallen binnen de top-10 gemeenten met het laagste aantal zonnepanelen afgezet tegen het aantal geschikte daken. Gemeenten die de Brabantse eer juist hoog houden zijn onder meer Someren, Land van Cuijk en Waalre. In de gemeente Oss liggen op 27,5 procent van de geschikte daken zonnepanelen, in Bernheze is dat 25,1 procent.

Veel geschikte daken
Wordt er in Noord-Brabant dan nauwelijks zonnestroom opgewekt? Nee, dat is zeker niet het geval. Doordat er in de provincie relatief veel koopwoningen met een geschikt dak staan, beschikken er in absolute zin wél veel woningen over zonnepanelen. In totaal zijn het er ruim 110.000, het hoogste aantal van alle Nederlandse provincies. 

Verder verduurzamen
In Groningen, de provincie met de hoogste zonnepanelendichtheid, hebben een kleine 34.000 koopwoningen zonnepanelen. Kortom: Noord-Brabant heeft het grootste aantal koopwoningen met zonnepanelen van heel Nederland, maar heeft tegelijkertijd ook nog de meeste ruimte om verder te verduurzamen.

Geschikte daken
Om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken, nam Zonneplan in het onderzoek enkel koopwoningen met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen mee. Verplichte panelen op huurwoningen zeggen immers niets over de bereidwilligheid tot verduurzaming van de bewoners. Daarnaast hebben niet alle koopwoningen een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Denk daarbij aan appartementen, huizen met enkel een dak op het noorden of huizen met een hoge boom voor de deur. Op basis van actuele luchtfoto’s houdt Zonneplan voortdurend bij welke nieuwe woningen geschikt zijn voor zonnepanelen en welke woningen inmiddels voorzien zijn. De data uit dit onderzoek dateren van januari 2022.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant