TBL in Oss, gastheer van het NK debatteren.
TBL in Oss, gastheer van het NK debatteren.

Scholieren in actie op het NK Debatteren in Oss

Algemeen 184 keer gelezen

OSS | Op het Titus Brandsmalyceum in Oss wordt vrijdag 25 november de derde voorronde van de 25e editie NK Debatteren havo/vwo gehouden. Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert dit debattoernooi in samenwerking met de school uit Oss en partners Adessium Foundation en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Gemeenteraadslid voor SP Oss Marie-Therese Janssen is dit jaar lid van het jurypanel.

Het NK Debatteren havo/vwo (voorheen NK Debatteren voor Scholieren) wordt sinds 1998 georganiseerd en is hét landelijke debattoernooi voor havo- en vwo-leerlingen. Dit jaar gaan meer dan tachtig scholen uit heel Nederland in debat over actuele maatschappelijke thema’s zoals social-mediagebruik onder jongeren, de woningcrisis en een persoonlijk C02-budget. Na drie voorrondes plaatsen 26 scholen zich voor de finale op 28 januari in Nijmegen op de Radboud Universiteit. De eerste twee voorrondes vonden 11 en 12 november plaats op het Nieuwe Lyceum in Bilthoven. Dit jaar is het de 25e editie, extra feestelijk dus.

Over het NK Debatteren havo/vwo
Op het NK Debatteren havo/vwo wordt de parlementaire debatvorm gehanteerd. Dat wil zeggen dat één team de voorstander is en één team de tegenstander van de gegeven stelling. De debatteams moeten vervolgens de jury overtuigen waarom hun standpunt het sterkst is. Het jurypanel bestaat uit een grote poule van mensen uit het bedrijfsleven, onderwijs, politiek en andere (oud)debaters. Zij beoordelen de teams op presentatie en argumentatie.

Duurzaamheid
Parallel aan het toernooi loopt de individuele Troublespeech-wedstrijd bedoeld voor havo/vwo bovenbouwleerlingen. Tijdens deze speech van maximaal twee minuten probeert de voordrager zich uit een lastige situatie te redden. Vorige editie ging dit bijvoorbeeld over het mondkapjesschandaal. Dit jaar gaat het over een debatteam dat pretendeert heel duurzaam te zijn, maar zelf met een privéjet naar het debattoernooi is gevlogen. Hoe praat je dit recht? Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert het NK Debatteren ook voor de onderbouw, vmbo en mbo. Meer informatie vind je op: https://www.schooldebatteren.nl/toernooien/nk-debatteren-havo-vwo/

Uit de krant

Uit de krant