Maarten Gielen, algemeen directeur IBN
Maarten Gielen, algemeen directeur IBN Foto:

Tevreden gezichten bij IBN ondanks verlies

Algemeen 3.819 keer gelezen

REGIO | Ondanks een verlies van 2,7 miljoen euro over 2022, na ook al een verlies van 1,3 miljoen Euro over 2021 te hebben geleden, is de sociale werkplaats IBN, met werknemers uit Oss, Maashorst en Bernheze, tóch tevreden over de afgelopen jaren. Het bedrijf heeft veel vertrouwen in de toekomst: ‘We hebben de juiste keuzes gemaakt om impact te kunnen blijven maken voor inwoners in noordoost-Brabant’, zo stelt algemeen directeur Maarten Gielen in het jaarverslag.

Wel spreekt hij in het jaarverslag de zorg uit over de ontwikkeling van vergoedingen en bijdragen voor de uitvoering van de Participatiewet. Op termijn is dit niet meer betaalbaar, aldus de algemeen directeur. Inmiddels zijn er verschillende onderzoeken gestart vanuit het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid naar de toekomst van sociaal ontwikkelbedrijven. IBN is hierbij aangesloten. In de vernieuwde strategie richt IBN zich op de verdere doorontwikkeling als sociaal ontwikkelbedrijf, een visie die aansluit op de koers vanuit het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. Samen met gemeenten, bedrijven en instellingen wil IBN komen tot een inclusieve regio waarin iedereen meedoet. 

Het verlies in de jaarrekening over de afgelopen twee jaar wordt verklaard door twee projecten die in 2022 werden afgeboekt, een ICT-vernieuwing en het project Plezierige Winst. Zonder de twee eenmalige uitgaven zou het bedrijf een winst van 1,9 miljoen euro hebben gemaakt. De verliezen moesten worden gedekt met geld uit de reserves. 

In het jaarverslag is verder onder meer te lezen dat via de Participatiewet sinds 2017 inmiddels al ruim 1.500 mensen door de gemeenten bij IBN zijn aangemeld voor een traject naar werk. In 2022 waren dat 257 personen. Eind 2022 zijn 575 medewerkers via de Participatiewet in dienst bij IBN. Daarnaast is IBN werkgever van bijna 2.000 mensen die al via de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) werkzaam waren bij of via IBN en 676 niet-gesubsidieerde medewerkers (kader- en productiemedewerkers).  Het jaarverslag van IBN is online in te zien via www.ibn.nl/jaarverslag2022  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant