Maarten Bijveld presenteert zijn boek bij café Bellevue.
Maarten Bijveld presenteert zijn boek bij café Bellevue. Foto:

Kennismaken met: Maarten Bijveld portretteerde 18 oud-leerlingen

Column 1.939 keer gelezen

OSS | Gedurende de 42 jaar dat Maarten Bijveld voor de klas stond gaf hij les aan 1200 leerlingen. De afgelopen drie jaar interviewde hij er 18 van hen om te kijken hoe het ze in het leven is vergaan. De verhalen zijn gebundeld en het boek wordt op Tweede Pinksterdag (maandag a.s.) om 14.30 uur in café Bellevue gepresenteerd. Het zijn achttien heel persoonlijke verhalen geworden.

Door Dick Hubertus

Vanaf 1974 gaf Maarten Bijveld (69) achtereenvolgens les op de Zuiderschool, de Lockaert en de Polderhof. Maarten vertelt: “Toen ik in 2016 met pensioen ging ben ik als sportfanaat eerst naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro geweest. Ik ben vooral een wielerliefhebber en rijdt elke zondag met een groepje 80 km. door het Brabantse land. Na mijn pensionering heb ik twee jaar een opleiding journalistiek gedaan. In de coronatijd ontstond het idee om oud leerlingen te gaan interviewen. De 18 mannen en vrouwen die ik gesproken heb zijn allemaal Ossenaren met heel uiteenlopende levenslopen en beroepen.”

Bestemming
“Degenen die ik geportretteerd heb zijn o.a. een paardenhoefsmid, een notaris, de eigenaar van een koffiezaak in het Osse centrum, een leerkracht, een muzikant, een autohandelaar, de musicalster Saartje van Breda, voetbalkeeper Luuk Koopmans die bij TOP Oss, P.S.V. en M.V.V. speelde en nu bij ADO Den Haag onder de lat staat. Leuk is ook dat er twee boeren met een totaal verschillende bedrijfscultuur aan het woord komen: de eerste Osse bio-varkensboer Jop van Toor en boer Gijs van Loon die er een heel andere bedrijfsopvatting op nahoudt. Het was mijn nieuwsgierigheid die me er toe dreef om uit te zoeken hoe het hen is vergaan en hoe ze zich ontwikkeld hebben.”
“Het blijkt dat ze uiteindelijk allemaal hun bestemming hebben gevonden. Soms via een weg met valkuilen, gevaarlijke bochten of te steile hellingen, maar uiteindelijk kwamen ze op het juiste pad toen ze hun hart lieten spreken. En dat heeft geresulteerd in aangrijpende, spannende en allemaal mooie verhalen. Ik heb het boek met heel veel plezier gemaakt en proefde ook veel dankbaarheid bij mijn ex-leerlingen voor de veilige plek die ze op de basisschool hebben ervaren. Bij elk van hen voelde ik weer een klik. Elke leerkracht zou dit boek moeten lezen, dan krijg je toch een andere kijk op de ontwikkeling van kinderen.”

“Heel leuk vind ik dat bij de boekpresentatie het muzikaal intermezzo wordt verzorgd door oud leerling Wesley van Bergen, de helft van het duo de Zingende Zinnen die samen met Remco van Zandvoort het betere Nederlandstalige lied ten gehore brengt. Ik word geïnterviewd door mijn dochter Saar die op een basisschool in Utrecht werkt.” Maartens boek is te koop bij Boekhandel Derijks.

Uit de krant