Perceel hoek Spitsbergerweg Macharenseweg.
Perceel hoek Spitsbergerweg Macharenseweg.

Nieuwe opvanglocatie vluchtelingen in Oss bekend

Algemeen 9.200 keer gelezen

OSS | Als het aan de gemeente Oss ligt, komt er een nieuwe opvanglocatie voor maximaal 500 vluchtelingen op het perceel hoek Spitsbergerweg-Macharenseweg in Oss. Deze grond is van de gemeente en daar komt een tijdelijke opvanglocatie met verplaatsbare units.

Wethouder Thijs van Kessel legt uit: “We hebben samen met Thuis in Oss gekeken naar de meest geschikte locatie voor de vluchtelingenopvang. Zo hebben we gekeken naar Berghem en Ravenstein, maar ook naar veel plekken in Oss. Er was een hele lijst met mogelijke locaties, maar eigenlijk voldoet alleen deze locatie aan alle criteria. We hebben dit perceel jaren geleden al gekocht en er zijn geen plannen om daar de komende jaren iets anders te bouwen, de plek is groot genoeg en snel beschikbaar, vandaar dat we hier nu die tijdelijke units kunnen plaatsen.”

Relatief dichtbij centrum
De gemengde vluchtelingenopvang is nu nog gehuisvest in het voormalige belastingkantoor aan de Lievekamplaan, maar daar wordt vanaf oktober 2023 begonnen met de bouw van nieuwe appartementen. Vandaar dat alle vluchtelingen, uit Oekraïne maar ook van buiten Europa, per september volgend jaar dienen te verhuizen. “Het is niet te ver buiten het centrum van de stad”, vertelt Angelo Schuurmans van Thuis in Oss, “en dat had duidelijk onze voorkeur. Bij onze huidige opvang, waar nu 400 mensen wonen, is al gebleken dat het belangrijk is dat voorzieningen als scholen, winkels en werk dichtbij zijn. Bovendien hebben we al een samenwerking met OTTC, de tafeltennisvereniging, en die zitten daar vlakbij, dus hopelijk kunnen we dat doorzetten, ook met de andere verenigingen die daar zitten.”

Omwonenden
De mensen die in de buurt van het perceel Spitsbergerweg-Macharenseweg wonen, worden woensdag 14 december geïnformeerd over de opvangplannen. Van Kessel: “We hebben een goed verhaal en niemand hoeft te schrikken of bang te zijn. We hebben veel aandacht voor de omwonenden en hopen dat ze met ons mee willen denken over de inrichting van de omgeving. Dat geldt ook voor de sportclubs. En de opvang is echt tijdelijk, in eerste instantie voor 5 jaar, daarna kijken we verder.”

Inrichting
Vanaf oktober 2023 moeten de vluchtelingen in de nieuwe units gehuisvest zijn. “We zijn nog aan het kijken of dat eenzelfde soort units zullen worden als nu bij het belastingkantoor, of er meerdere lagen zullen zijn, hoeveel gemeenschappelijk ruimtes er zullen zijn, enzovoort. Ook weten we nog niet of we de units zullen kopen of huren.” Angelo Schuurmans vult aan: “Ik ben in ieder geval blij dat we gaan voor gelijke opvang. We maken geen onderscheid in waar iemand vandaan komt, en het is gebleken dat dit erg goed gewerkt heeft de afgelopen 9 maanden in het belastingkantoor. Er is geen enkel incident geweest, en we gaan er samen met de Bewonersraad van Thuis in Oss voor zorgen dat dit zo blijft.”

Flink aanpoten
De bedoeling is dat nog deze week de gemeenteraad van Oss wordt geïnformeerd, en dat er snel met de aanbesteding kan worden gestart. Daarna zal er hard worden gewerkt om water, stroom en andere voorzieningen aan te leggen, voordat de units geplaatst gaan worden en de vluchtelingen een nieuwe plek krijgen vanaf oktober 2023.

Opvanglocatie vluchtelingen op perceel hoek Macharenseweg - Spitsbergenweg.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant