Michel Nierop publiceerde verderop in deze krant zijn laatste stadsgedicht.
Michel Nierop publiceerde verderop in deze krant zijn laatste stadsgedicht. Foto: Elize Bloks

Michel Nierop stopt als stadsdichter Oss

Algemeen 1.219 keer gelezen

OSS | De bedoeling was dat Michel Nierop drie jaar Stadsdichter van Oss zou zijn, en dat hij in juni van 2024 het stokje zou doorgeven aan een zesde stadsdichter van Oss. Maar iets eerder dan gepland houdt hij er nu al mee op. Michel Nierop legt uit.

“Ik merkte dat het schrijven van stadsgedichten de laatste tijd steeds moeilijker werd. Ik kreeg de mogelijkheid om eerder te stoppen, na overleg met Stichting Poëzie Podium Oss, en we kwamen samen tot de conclusie dat nu een mooi moment was om te stoppen.”

Nierop werd in april 2021 verkozen tot vijfde Stadsdichter van Oss. Hij volgde daarmee Han Jansen op die van 18 april 2019 tot en met 28 april 2021 stadsdichter was. Nierop, geboren in Oss in 1980, schreef gedichten waarin liefde, natuur, afscheid, humor, woordspelingen en fantasie kenmerken waren in een poging mooie beelden op te roepen die mensen kunnen ontroeren of vermaken. Stadsdichter van Oss was voor hem een prachtige eervolle functie en hij heeft er met volle teugen van genoten.
“Ik heb rond de 70 gedichten geschreven, en ben op plekken gekomen waar ik normaal niet zo snel zou komen. Ik moet dan bijvoorbeeld meteen denken aan de Poëzieweek begin 2023 in de Groene Engel waar ik, samen met Peter van der Wijst van de Osse bibliotheek, Bart Chabot heb mogen interviewen. Dat was heel mooi om mee te maken.”

De komende weken en maanden blijven er wel stadsgedichten geschreven worden.
“Vanuit de stichting zal steeds iemand anders een stadsgedicht schrijven. Het kan zijn dat de frequentie gewijzigd gaat worden, maar daarna is het de bedoeling dat de stichting iemand gaat vragen om de volgende stadsdichter van Oss te worden. Iemand die dat goed kan en in staat is om over Oss en omgeving te schrijven. We hebben iemand op het oog. Het is alleen nog te vroeg om daar mededelingen over te doen.”

Nierop blijft nog wel nauw verbonden aan de Stichting Poëzie Podium Oss.
“Ik blijf komend jaar vier poëzieavonden in de Groene Engel organiseren, en ik wil een selectie maken van mijn stadsgedichten en die dan bundelen in een boek dat in juni dient te verschijnen. Verder is het nog wel goed om te vermelden dat eind januari weer de Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen is en het Poëzie Podium Oss in samenwerking met Groene Engel en Bibliotheek Oss de voorstelling SPREKEND organiseert, een avondvullend programma waar ‘Spoken Word’ centraal staat. En Poëzie Podium Oss bestaat in 2024 15 jaar en daar gaan we samen met de bibliotheek nog een mooie tentoonstelling over maken.”

Er staat geen groots afscheid gepland, maar in juni zal Michel Nierop het stokje wellicht nog wel symbolisch doorgeven aan de nieuwe stadsdichter.
“Dat wordt vast nog een hele leuke avond. Verder heb ik eigenlijk geen idee of ik nog veel nieuwe gedichten over andere onderwerpen ga maken,.. ik heb eigenlijk niet zoveel te vertellen en dat vind ik wel prima.”

Meer info:
https://poeziepodiumoss.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant