Sandra van Bruinisse op de jeugdafdeling.
Sandra van Bruinisse op de jeugdafdeling.

Ook tijdelijke bieb stimuleert lezen

Algemeen 601 keer gelezen

OSS | De Osse bibliotheek is sinds vijf weken tijdelijk gehuisvest in de voormalige Nicolaasschool aan de Koornstraat. Dat is voor een periode van anderhalf jaar omdat de bieb aan de Raadhuislaan plaats moet maken voor uitbreiding van theater De Lievekamp. Eind 2025 verhuist de bibliotheek naar het nieuwe onderkomen, het in aanbouw zijnde Walkwartier en komt daarmee terug in het Osse centrum waar het ooit op initiatief van pater Titus Brandsma begon. In 1921 werd namelijk op de bovenverdieping van het Bondsgebouw op de Heuvel een Openbare Leeszaal ingericht. Van 1950 tot 1968 was deze gevestigd aan de Monsterstraat.

Door Dick Hubertus

Het oude schoolgebouw blijkt een prima onderkomen. Bezoekers en personeel zijn enthousiast over de tijdelijke oplossing. De collectie van 85.000 boeken heeft een plekje gevonden. Zo ook de boeken op de kleurrijke en gezellige jeugdafdeling waar Sandra van Bruinisse aan het werk is. Ze is specialist jeugd en media coach. In die laatste hoedanigheid verzorgt Sandra lessen in allerlei facetten van het digitaal gebeuren, want de bieb is al lang veel meer dan louter een boekenuitleen. De sterke achteruitgang van het leesniveau baart ook Sandra zorgen. “De e-books worden steeds populairder, maar voor kinderen die net beginnen met lezen is het juist heel belangrijk dat ze een fysiek boek leren lezen. Als je niet fysiek leert lezen, kun je ook niet met digitale teksten uit de voeten. Daarom hebben we ook voor hele jonge kinderen allerlei activiteiten om het lezen te stimuleren waarbij we ook gebruik maken van liedjes en muziek. Hoe jonger je begint, hoe beter voor de ontwikkeling op latere leeftijd.”

“Wat ik ook een prima initiatief vind is dat alle Osse bassischolen tegenwoordig een eigen schoolbibliotheek hebben. Wij zorgen voor elke school voor een leesconsulent die het lezen stimuleert. Dat is ook hard nodig want veel leerlingen verlaten de basisschool met een te laag leesniveau. En dan is het moeilijk om dat in het voortgezet onderwijs nog in te halen. Vaak kampen kinderen met een laag concentratievermogen doordat ze alleen maar gewend zijn om hele korte teksten te lezen. Dat is ook te merken aan het type boeken dat tegenwoordig veel uitgeleend wordt, zoals de boeken van Rik Kleeven en Jesper Weijs. Twee YouTubers die populaire fysieke boeken schrijven. Het zijn weliswaar magere verhalen, maar er wordt in ieder geval gelezen. Dat geldt ook voor titels als Het leven van een loser en de Waanzinnige boomhut.”

Sandra van Bruinisse houdt van haar werk. “Ik heb hier een afwisselende en dynamische baan. Het geven van de media-cursussen, het verzinnen van de activiteiten voor kinderen, het inspelen op de veranderende samenleving en samen met ouders en kinderen de taalontwikkeling stimuleren geven mij veel voldoening.” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant