Opgravingen aan de Gewandeweg in Oss in 2022. Dit is het jaarlijkse veldpracticum van eerstejaars studenten archeologie uit Leiden.
Opgravingen aan de Gewandeweg in Oss in 2022. Dit is het jaarlijkse veldpracticum van eerstejaars studenten archeologie uit Leiden. Foto: Universiteit Leiden

De bijzondere archeologie van Oss: Waarom is Oss zo bijzonder?

Kunst en cultuur 5.035 keer gelezen

OSS | Dit jaar wordt de 50-jarige samenwerking gevierd tussen de gemeente Oss en de Universiteit Leiden op het gebied van de archeologie. Ter ere daarvan staat er in 2024 elke maand een artikel in Weekblad Regio Oss over de bijzondere archeologie van Oss.

Waarom is de Osse archeologie zo bijzonder? Allereerst zijn in Oss topvondsten gedaan. Zoals het rondgebogen zwaard en andere grafgiften van het Vorstengraf en Zevenbergen. Een andere topper is de archeologische vindplaats bij Maren-Kessel. Hier zijn onder andere resten van een Romeinse tempel gevonden én hier vond misschien een bekende veldslag van Caesar plaats.

Grootste opgravingsproject van Nederland
Ook de omvang van het onderzoek maakt Oss bijzonder op het gebied van archeologie. Oss herbergt het grootste opgravingsproject van Nederland. Deze opgravingen zijn vaak door archeologen van de Universiteit Leiden uitgevoerd. In 1974 groeven zij aan de IJsselstraat een grafveld uit de ijzertijd op. In de jaren daarna volgde onderzoek bij de uitbreidingswijken van Oss waaronder Ussen, Mikkeldonk, Mettegeupel en Horzak. Tegenwoordig worden de meeste opgravingen door bedrijven gedaan. Dat betekent niet dat de Leidse archeologen zijn gestopt. Richard Jansen, projectleider van het Osse onderzoek bij de Universiteit Leiden: “We zijn ons meer gaan richten op kleine onderzoeken zoals het veldwerk voor eerstejaarsstudenten. Maar ook het zichtbaar maken van de archeologie voor het publiek.”

Bijzonder is ook wat er is opgegraven. De honderden plattegronden van boerderijen en schuren, waterputten, graven en greppels vertellen een uniek verhaal over ruim 5000 jaar geschiedenis. De eerste boeren vestigden zich hier al rond 3000 voor Christus langs de Maas. Het was een goed gebied om te wonen en te boeren. Richard Jansen: “Die bewoners hebben honderdduizenden vondsten achtergelaten. Archeologen graven dat op en maken daarvan een verhaal. Ze vertellen hoe mensen vroeger leefden, handelden, reisden en overleden.”

Archeologie wordt breed omarmd
Bijzonder is ook dat Oss de archeologie van het begin af aan heeft omarmd. Vanaf het onderzoek in Ussen heeft de gemeente gefaciliteerd en financieel ondersteund. De lange relatie met de Universiteit Leiden wordt gekoesterd. Tenslotte mogen de bevlogen amateurarcheologen niet vergeten worden. Zij hebben vele mooie vondsten ontdekt, belangeloos meegeholpen bij opgravingen en de gemeente gewezen op belangrijke plekken. Al in de IJsselstraat in de jaren zeventig hielpen zij mee en nu zijn ze nog actief. Mijke Peeters: “Ik ben er trots op om gemeentearcheoloog te zijn bij een gemeente die al zo lang zo goed voor haar archeologisch erfgoed zorgt. Samen met de universiteit en enthousiaste lokale archeologen hebben we Oss archeologisch gezien op kaart gezet, en dat blijven we doen.”

Kijk voor meer informatie over het jubileumjaar op: www.trefhetinoss.nl/osseschouders..


Download de nieuwe app van Weekblad Regio Oss
Goed nieuws voor alle liefhebbers van lokaal nieuws. Het Weekblad Regio Oss heeft een gloednieuwe nieuwsapp gelanceerd! Download vandaag nog de Kliknieuws: Regio Oss app vanuit de Google Play Store of Apple App Store om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws uit Oss en omgeving.

Al jarenlang graven archeologen in Oss op, zoals hier in 1956. Prof. Modderman, die aan de wieg staat van het onderzoek in Oss, geeft uitleg aan schoolkinderen.
Een vondst uit de Horzak: een houten waterput.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant