Jan van Asseldonk in de ambulance.
Jan van Asseldonk in de ambulance.

Jan van Asseldonk: 'Dit was de wedstrijd van mijn leven'

Sport 24.118 keer gelezen

UDEN/OSS/ZIJTAART | Hij rookt niet, eet gezond en beweegt veel. "Toen uit testen bleek dat ik het coronavirus had, dacht ik daarom dat ik er na een weekje uitzieken wel van af zou zijn." Udenaar Jan van Asseldonk -clubarts van TOP Oss- wachtte echter een enorme strijd in het ziekenhuis. "Het was de wedstrijd van mijn leven."

door Leon Voskamp

Van Asseldonk -in het dagelijks leven werkzaam als cardioloog in het Kempens Hartcentrum- werd begin maart ziek. "Ik moest een beetje hoesten en was verkouden, maar ik ben wel direct naar huis gegaan en heb me laten testen. Je neemt het zekere voor het onzekere. Een dag later -vrijdag de 13e- bleek dat ik positief had getest op COVID-19. Je ziet dat veel mensen daar snel van opknappen en gezien mijn leeftijd (57) en gezonde levensstijl dacht ik dat ik snel zou herstellen."

Ziekenhuisopname
Het ging echter van kwaad tot erger. Een bevriende huisarts onderzocht hem en zei dat hij naar het ziekenhuis moest. Een eerste check bleek mee te vallen en hij kon terug naar huis. Zondag de 22ste ging het echter zo slecht dat hij opnieuw naar de huisartsenpost ging. "Mijn vrouw zette me daar af en ik ging strompelend naar binnen. De zuurstofresultaten waren toen zo dramatisch, dat ik werd opgehaald om naar het ziekenhuis in Uden te gaan. Twee dagen later werd ik overgeplaatst naar Heerenveen. Ik ben tijdens de ziekenhuisopname heel diep gegaan. Nachtenlang waren er twijfels of ik aan de beademing moest. Ik ben als arts eigenlijk nooit bang, maar ik was het nu wel. Je hebt de regie dan namelijk niet meer in eigen handen en dat ben ik in mijn werk wel gewend. Ik heb een hele zware lichamelijke strijd gevoerd en stond aan de rand van de afgrond."

Onderschat
Het coronavirus wordt door veel mensen onderschat, geeft de in Zijtaart opgegroeide Van Asseldonk aan. "Ik wil de mensen waarschuwen en luister aub naar de adviezen van de deskundigen. Het is een heel grillig virus. Het ene moment voel je je goed en kort daarna kun je instorten. Het is zo onvoorspelbaar. Ik heb weleens eerder in het ziekenhuis gelegen, maar dit virus was zoveel erger dan de pijn die ik toen had. Denk niet dat het jou niet kan overkomen. Ik ben gezond en in topconditie en heb een enorme strijd gestreden. Ik wil mijn medeleven uitspreken voor de mensen die het niet hebben gered en voor hen die nu aan het strijden zijn."

Steun
In zijn strijd kreeg hij veel steun. Van zijn gezin (zijn vrouw werd overigens ook besmet met het coronavirus, maar herstelde snel van een milde variant), maar ook van vrienden, plaatsgenoten en bijvoorbeeld van mensen bij TOP Oss. "Maar vergeet de zorgmedewerkers niet. Ik heb ontzettend veel respect voor deze mensen die keihard werken. Ik zou mijn bloed vol antistoffen graag doneren om anderen te helpen. Hopelijk kan ik zo spoedig mogelijk aan de slag om mijn steentje in deze strijd bij te kunnen dragen, we kunnen alle hulp gebruiken. Tegen anderen zou ik graag willen zeggen: take care of yourself & each other, you'll never walk alone. En vergeet niet: It's a wonderful world, worth fighting for."

Jan van Asseldonk.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant