Frank den Brok, Arno Smits en Nick Nietveld tijdens de persbijeenkomst op het gemeentehuis in Oss.
Frank den Brok, Arno Smits en Nick Nietveld tijdens de persbijeenkomst op het gemeentehuis in Oss.

Definitieve opbrengst voor getroffen families spoorwegongeval bekend: 249.661 euro

Algemeen 2.016 keer gelezen

OSS | Het definitieve bedrag voor de getroffen families van het spoorwegoverval is bekend. In totaal is er 249.661 euro ingezameld. Dat werd woensdagochtend door Stichting Treinongeval Oss tijdens een persbijeenkomst op het gemeentehuis in Oss onthuld. Hoe de opbrengst wordt verdeeld, is nog niet bekend.  

Ruim 16.000 mensen uit heel Nederland hebben een financiële bijdrage gestort via de online doneeractie. Het opgehaalde bedrag is verder afkomstig van de Facebook-actie 'Veiling voor de slachtoffers in Oss' en het contante geld uit de collectebus in de hal van het gemeentehuis. Van de ruim 250.000 euro is het percentage van de site Doneeractie gehaald, laat initiatiefnemer Nick Nietveld van de doneeractie weten. "Ze hebben een korting van 60 procent gegeven op het normale bedrag dat ze vragen voor de ondersteuning. Een reëel percentage omdat ze de site draaiende moeten houden." Toen de Almeerder over het tragische spoorongeval in Oss hoorde, was voor hem duidelijk dat hij iets moest doen. "Ik kreeg een onwijze knoop in mijn maag toen ik het nieuws hoorde", vertelt hij. Na een zoektocht op internet besloot Nietveld een crowdfundingactie op te zetten. De doneeractie ging diezelfde donderdag online. De beoogde 60.000 euro werd razendsnel ingezameld. In de dagen die volgden, kwam alles in een stroomversnelling terecht. Nietveld kwam in contact met de gemeente Oss, Arno Smits en Mark Majoor. Laatstgenoemde was de Facebookactie 'Veiling voor de slachtoffers in Oss' begonnen. Plannen werden gesmeed voor het oprichten van een stichting om het ingezamelde geld te beheren. Smits benaderde hiervoor de bestuursleden. Smits, voorzitter van de stichting: "Niemand van het bestuur hoefde over deze vraag na te denken. Die maandag zaten we met de gemeente en elkaar om tafel voor het oprichten van een stichting." Voor iedereen die betrokken is bij de stichting geldt dat zij er belangeloos aan meewerken.

Stichting Treinongeval Oss
De oprichting van de stichting nam meer tijd in beslag dan aanvankelijk gedacht. Op donderdag 4 oktober was de stichting een feit. Voor nu staat het opgehaalde geld op de rekening van de gemeente Oss. Deze maakt het bedrag later deze week over naar de stichting. Wat er dan met het geld gebeurt, is niet bekend. Met de families is hierover nog geen contact geweest. Smits: "Dat wachten we rustig af. Er is nog geen moment hiervoor gepand. Het contact zal via familieambtenaren van de gemeente worden gelegd. We willen het zorgvuldig afwikkelen en hebben geen idee hoelang dit gaat duren." De gemeente Oss zit niet in de Stichting Treinongeval Oss, maar was wel betrokken bij de oprichting. Wethouder Frank den Brok sprak zijn vertrouwen uit over het bestuur van de stichting en gaf aan dat de gemeente hen graag faciliteert waar nodig. Uit handen van de wethouder kreeg Nietveld een klein bedankje voor zijn inzet. Hij ontving Ossekoppen chocolade en een knuffel van Osje voor zijn dochter.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant