Afbeelding

Ingezonden brief: 'Zwarte Piet heeft niets met racisme of slavernij te maken'

Algemeen 1.582 keer gelezen

'Kunnen en willen we naar win-winsituatie? Zo ja, dan is mijn voorstel/verzoek aan Kick Out Zwarte Piet (KOZP): ontbind jezelf met onmiddellijke ingang en stop alle activiteiten! En sympathisanten/vrienden van Zwarte Piet: mochten jullie je ooit gaan organiseren, handel dan met redelijkheid en tact. Voor wie de winsituatie zou gelden? Voor Nederland en haar inwoners.

Voor KOZP verwacht ik waardering vanuit de maatschappij in plaats van de verguizing, die haar nu ten deel valt. Voor het tot nu toe behaalde resultaat valt ook moeilijk een dankjewel te verwachten. Van veel publiciteit zal afscheid moeten worden genomen, wat voor sommigen toch een zwaar offer lijkt. Maar zou erkend kunnen worden dat een spontaan, ontspannen Sinterklaasfeest, zonder grimmige, met polarisatie vergiftigde sfeer, zoals we dat voorheen hadden, dat dubbel en dwars waard is?

En had in het verre verleden het ontstaan van de figuur van Zwarte Piet iets met slavernij te maken? En was racisme al uitgevonden? Ik heb er me niet in verdiept en ga dat niet doen; stond nooit met mijn rug naar de toekomst gekeerd naar het verleden te kijken. Aan gisteren valt toch niets te veranderen; het nu en wat komen gaat acht ik belangrijker.

In het nu heeft Zwarte Piet niets met racisme of slavernij te maken. Leidinggevenden/gezagdragers en media zouden dat wat meer mogen onderstrepen en erop toezien dat de democratie bij het nemen van beslissingen over de vorm van een sinterklaasviering geen geweld wordt aangedaan. Een democratie moet naar beste vermogen rekening houden met een minderheid, maar faalt, wanneer ze de minderheid laat bepalen.
Wat te denken van Rutte's eerdere waardering/liefde voor Zwarte Piet en vervolgens sympathie/begrip voor de Veegpiet? Slappe knieën? of 'Zoals de wind waait, waait mijn jasje?

En de Veegpiet … hij is en blijft surrogaat. Ook zie ik aantasting van het zwart zijn van Piet als (begin van?) een witwaspraktijk. Als een inburgeringscursus in ons land Zwarte Piet doodzwijgt, of zelfs negatief bejegent, is hij nodig aan correctie toe. Overigens ben ik het met de woorden (ingezonden brief in Brabants Dagblad van 22 november) van Jan-Hein Schouten, voorzitter FC Den Bosch 'Racisme moet de wereld uit' hartgrondig eens, maar naar mijn mening werken de activiteiten van KOZP, door het polariserend effect, in dit opzicht averechts.

En dat anti Zwarte Piet sentiment: Zwarte Piet-allergie is geen aangeboren ziekte; het is aangekweekt. Laten we Zwarte Piet ongemoeid zijn mooie werk doen en de Sint niet afschepen met surrogaat.'                

Jan van Asseldonk
Oss

Heeft u ook een brief die u naar onze redactie wil sturen? Stuur dan de tekst naar e-mailadres regiooss@weekbladregiooss.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant