De stuurgroep biedt de Kerkenvisie Oss aan aan de gemeente Oss in de Sint Jan de Doperkerk in Neerlangel.
De stuurgroep biedt de Kerkenvisie Oss aan aan de gemeente Oss in de Sint Jan de Doperkerk in Neerlangel.

Stuurgroep biedt rapport Kerkenvisie Oss aan

Algemeen 483 keer gelezen

OSS | Landelijk staat de instandhouding van religieus erfgoed onder groeiende druk. Ook in de gemeente Oss die veel religieus erfgoed heeft. Dit raakt niet alleen de eigenaren, maar ook de lokale gemeenschappen.

Oss is één van de zes pilotgemeenten die door het Rijk zijn aangewezen en worden ondersteund voor het opstellen van een Kerkenvisie. Oss heeft als enige ervoor gekozen om een externe Stuurgroep Religieus Erfgoed te vragen om een rapport op te stellen met aanbevelingen voor de aanpak van de problematiek. Op vrijdag 29 mei overhandigde de Stuurgroep haar rapport aan wethouder Johan van der Schoot.

Veel religieus erfgoed
Oss heeft zo’n 140 religieuze objecten, waaronder kerken, pastorieën, kloosters, wegkapellen, synagogen, moskeeën en grafmonumenten verdeeld over de stad, de 23 dorpen en het buitengebied. Het rapport schetst de achtergrond daarvan en het belang van het koesteren van dit erfgoed. Het gaat om 71 rijksmonumenten en 41 gemeentelijke monumenten. Van de 33 als gebedshuis gebouwde kerkgebouwen zijn er nu nog 22 in gebruik voor de eredienst (waarvan 7 slechts beperkt of sporadisch in gebruik), zijn er 8 herbestemd en staan er 3 leeg. De Stuurgroep beschrijft in haar rapport de actuele situatie en doet aanbevelingen aan de betrokken partijen voor de aanpak. Er is met veel partijen gesproken. Verwacht wordt dat er steeds meer kerkgebouwen aan de eredienst zullen worden onttrokken. Herbestemming is nodig om leegstand te voorkomen. Hoewel primair de eigenaar aan de lat staat, acht de Stuurgroep het (vroeg)tijdig aangaan van de dialoog met de verschillende betrokken partijen essentieel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant