Aidan gaat binnenkort 24 uur in achtbaan Troy in Toverland.
Aidan gaat binnenkort 24 uur in achtbaan Troy in Toverland.

Voor het goede doel 24 uur afzien in een achtbaan

Algemeen 865 keer gelezen

Aidan de Blouwe doet van 2 tot en met 3 juli mee aan een bijzondere recordpoging: 24 uur lang ritjes maken in een achtbaan. En niet zomaar een: Troy, de langste en hoogste houten achtbaan van de Benelux, in attractiepark Toverland. Samen met elf anderen is de negentienjarige Ossenaar gekozen uit vierduizend inzendingen.  

Aidan, in het dagelijks leven student leisure & hospitality, is een groot fan van pretparken en achtbanen. Toen hij op Facebook de oproep zag om deel te nemen aan de challenge moest hij daar toch wel even over nadenken. “Want het is lichamelijk gezien natuurlijk niet niks. Uiteindelijk besloot ik me in te schrijven met het idee ‘ik zie wel’.”
Hij was niet de enige: in totaal vierduizend achtbaanfans reageerden op de oproep. 48 daarvan werden uitgenodigd voor een testdag, waarbij de potentiële deelnemers twee uur lang konden ervaren wat ze op 2 juli te wachten staat. Aidan doorstond de proef glansrijk en werd tot zijn grote vreugde gekozen als een van de twaalf gelukkige deelnemers aan de Troy Coaster Challenge.

Dylan Haegens
“Wat ik daarvoor heb moeten doen? Twee uur lang fit blijven tijdens de testavond. Daarnaast moesten we bij de inschrijving een motivatie geven waarom we aan de challenge willen meedoen. De Stichting Durf Te Vragen, het goede doel dat met de challenge gesteund wordt, spreekt mij erg aan.” Die stichting, opgericht door YouTubers Dylan Haegens en Marit Brugman, helpt jongeren met het herkennen en erkennen van psychische problemen. “Daardoor was ik extra gemotiveerd om me hiervoor in te zetten.”

Juichen
Tijdens de rit zelf zit Aidan naar eigen zeggen relaxt in het achtbaankarretje. “Het is in het begin even wennen met ademhalen, maar na een rondje of vier gaat het prima. Geen gegil, maar we juichen wel. Tijdens de testavond heb ik met de deelnemers naast mij gezellig gekletst. De tijd vloog om.” Aidan en de andere deelnemers hoeven niet non-stop in de Troy te blijven zitten. Om het uur krijgen ze vijf minuten pauze om even wat te drinken of om naar de wc te gaan en elke vijf uur een half uur pauze om te eten.

Trainen
Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de challenge is Aidan op dit moment nog volop in training. “Met name mijn buik- en rugspieren, want je lichaam krijgt behoorlijk wat schokken te verduren. Verder zie ik wel hoe de dag verloopt.” Zijn moeder Helena gaat met Aidan mee voor morele ondersteuning en houdt in de gaten of hij nog fit genoeg is om door te gaan. “Alleen als het echt niet meer gaat word ik eruit gehaald. Maar ik hoop dat ik de 24 uur vol maak, wat neerkomt op zo’n 350 ritten.”

Durf te Vragen
Met de achtbaanmarathon van 2 tot 3 juli viert Toverland dat Troy vijftien jaar bestaat. Wie niet tot de twaalf gelukkige deelnemers kan toch een aantal rondjes meedoen door via de website van Toverland een tijdslot van 25 minuten te claimen. De prijs daarvan varieert van 20 euro in de nacht tot 75 euro overdag. De opbrengst hiervan gaat naar Stichting Durf Te Vragen. Doneren kan ook via Geef.nl.

Uit de krant