Fleur Coolen doktersassistente, Astrid Faassen, huisarts, Annemieke Boellaard, arts en praktijkmanager, en Loek van Cruchten, huisarts en praktijkhouder
Fleur Coolen doktersassistente, Astrid Faassen, huisarts, Annemieke Boellaard, arts en praktijkmanager, en Loek van Cruchten, huisarts en praktijkhouder

‘Het ‘dokteren’ is geweldig, maar ons vak staat enorm onder druk’

Algemeen 2.423 keer gelezen

Veel huisartsen, praktijkondersteuners en doktersassistenten voerden vrijdag actie in Den Haag. Onder hen was Astrid Faassen, huisarts bij Huisartsenpraktijk van Cruchten in Heesch. “Het water staat ons aan de lippen.”

door Leon Voskamp

Of er over tien jaar nog wel huisartsen zijn? Faassen stelt zichzelf regelmatig die vraag. “Het ‘dokteren’ is een geweldig vak. Het contact met de mensen is fantastisch. Of dat nou in de praktijk is of als je langsgaat bij terminale patiënten: je werk geeft superveel voldoening. Maar juist dit werk komt enorm onder druk te staan.” Ze is zelf parttime huisarts, maar in de praktijk haalt geen enkele huisarts het met het aantal uur op papier. “Gemiddeld werkt in Nederland een parttime huisarts 44 uur per week. Moet je je voorstellen hoe druk je werkweek is als je fulltime werkt. En als je een eigen praktijk runt, komt daar ontzettend veel extra werk bij. We zien dat afgestudeerde huisartsen hier tegenaan lopen en de verantwoordelijkheid van een eigen praktijk echt niet willen dragen. Het personeelsprobleem is een groot probleem. Vooral in de avonden, weekenden en ‘s nachts is er een capaciteitstekort.”

‘Onzinnige administratie’
De lange werkweken komen volgens de Osse huisarts onder andere door de ‘onzinnige administratie’. “30 procent van onze administratie is onnodig. Je moet in Nederland overal een briefje voor hebben, terwijl je daar zoveel tijd mee kunt besparen. Als iemand al jaren bijvoorbeeld incontinentiemateriaal krijgt, waarom moet die persoon dan telkens weer bij ons terecht voor een nieuwe verwijzing? En zo zijn er nog meer voorbeelden. Dit moeten we veranderen.” 

Verantwoordelijkheid
Om de werkdruk te verlagen, willen de huisartsen tevens dat de verantwoordelijkheid komt te liggen waar het moet. “Daar zijn we zelf medeschuldig aan, want we hebben alles in de loop der jaren maar geaccepteerd. We zijn niet goed in ‘nee’ zeggen. Er is nu echter zoveel bij ons over de schutting gegooid, dat de grens is bereikt. We zijn huisarts, maar ook maatschappelijk werker, relatietherapeut en briefjesschrijver. We zijn poortwachter, maar de poort is dicht. Er is overigens een probleem in de gehele zorg in Nederland. Bij bijvoorbeeld de GGZ zijn er lange wachtlijsten. Dus komen er veel mensen naar de huisarts, terwijl de verantwoordelijkheid bij andere partijen zou moeten liggen.” Faassen en haar collega’s hopen op een reactie vanuit de politiek. “De actiedag gaf een hoop energie. We hebben massaal laten zien en horen hoe serieus het probleem is. Dat de minister er niet bij was, vind ik een blamage. We hopen op veel meer geld vanuit het Rijk. Voor 95 procent van de zorg krijgen wij 5 procent van het zorgbudget. Maar er moet daarnaast worden geïnvesteerd in andere onderdelen van de zorg.” Ze heeft ook een andere wens. “Bij de mensen zelf ligt er ook een belangrijke taak. Check via www.moetiknaardedokter.nl of een bezoek nodig is.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant