Kess van Hoogstraten.
Kess van Hoogstraten.

Steun verbouwing voor aan rolstoel gebonden Kess (15) uit Herpen

Algemeen 4.324 keer gelezen

HERPEN | Al ruim anderhalf jaar leven familie, vrienden, dorpsgenoten en andere bekenden mee met de 15-jarige Kess van Hoogstraten. Bij het meisje uit Herpen kwam een Spinale Durale Arterio Veneuze Fistel aan het licht in haar rug. Inmiddels zit ze al meer dan een jaar in een rolstoel. Het gezin wil graag dat Kess zo zelfstandig mogelijk kan leven. Daar moet onder meer hun woning voor aangepast worden. Hier hangt echter een flink prijskaartje aan. Om die reden is moeder Suzanne Lieberwirth een doneeractie gestart om 50.000 euro in te zamelen. Alle donaties helpen om zo snel mogelijk het eindbedrag te halen. Geven kan via 
www.doneeractie.nl/kess/-51705.

door Paul Verstegen

De aandoening van Kess is bijzonder zeldzaam. Hij komt voor bij één op de tien miljoen mensen. Bij Kess begonnen de problemen toen ze op oudjaarsdag van 2020 last kreeg van haar bovenrug. Na diverse bezoeken aan de huisarts zakte ze door haar benen. De volgende stop was het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Daar zagen artsen dat er iets niet in orde was met haar ruggenmerg. Meer onderzoeken volgden. Het bleek een Spinale Durale Arterio Veneuze Fistel te zijn. Deze schakelt functies in het lichaam uit. De zenuwbanen functioneren niet langer correct.

Hoge dwarslaesie
Als gevolg van een grote bloeding valt bij Kess alles onder haar borst uit. Na revalidatie en onderzoek komen artsen tot de conclusie dat haar zenuwen onherstelbaar beschadigd zijn. In feite heeft ze sinds dat moment een hoge dwarslaesie. Veel functies in haar lichaam krijgen geen aansturing meer. De kans dat ze ooit nog zal lopen is nihil. Ondanks al deze tegenslagen geeft Kess de moed niet op. Ze blijft positief en werkt hard aan haar revalidatie.

Verder leven
Kess is een jonge meid in de bloei van haar leven. Haar ouders willen dat ze mee kan doen in de maatschappij; dat ze een zo normaal mogelijk leven leidt. Daarvoor moet een aantal hordes genomen worden. Zo moet ze thuis de ruimte krijgen om zich met haar rolstoel te verplaatsen. Dat betekent bredere gangen en deuren, maar ook een aangepaste badkamer en slaapkamer op de begane grond. Een forse ingreep die flink geld kost.

Fijn thuis
‘Als ouders wil je je dochter een fijn thuis bieden’, schrijven Carlo en Suzanne op de actiepagina. ‘Daarom doen we dit. De financiering voor de verbouwing is grotendeels voor elkaar bij de bank, maar daar willen we graag ook snel weer vanaf. Dan moet er nog een rolstoelauto komen en wil Kess heel graag een sportrolstoel, die heeft ze nodig voor school. Kleine dingen die voor u en ons gewoon zijn, voor Kess een extraatje.’

Hulp
Elke donatie voor Kess en haar gezin is van harte welkom. Daarnaast kan het gezin ook helpende handen goed gebruiken. Wil je hulp aanbieden, heb je vragen of wil je Kess een kaartje sturen? Neem dan contact op via suze80@home.nl. Direct doneren kan op www.doneeractie.nl/kess/-51705. Alle (kleine) beetjes helpen.

Uit de krant