Afbeelding

‘Gebruik minder water in deze droge periode’

Algemeen 8 keer gelezen

OSS | Afgelopen week heeft het Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) bekendgemaakt dat er in Nederland een tekort is aan zoet oppervlaktewater vanwege de aanhoudende droogte.


In Brabant wordt diep grondwater gebruikt voor drinkwater, dat blijft ook tijdens deze hele droge periode voldoende beschikbaar. Wel is het zo dat minder watergebruik en dus ook minder drinkwatergebruik nodig is. Brabant Water roept daarom op om heel bewust met het drinkwater om te gaan.
In Brabant halen we het water uit de diepe ondergrond, de bronnen liggen gemiddeld zo’n 160 meter diep. Dat diepe grondwater blijft voldoende beschikbaar, ook in periodes zoals nu als er aan de oppervlakte een tekort aan water is. Het drinkwater raakt dus niet direct op tijdens een droge periode.

Minder watergebruik
Wel pakt het drinkwaterbedrijf - samen met tal van overheden en organisaties - haar verantwoordelijkheid in een verdrogend Brabant. In december 2021 hebben de dertien Brabantse waterpartners, waaronder Brabant Water, een grondwaterconvenant getekend om het watersysteem te herstellen.
Hierin staan afspraken om intensiever samen te werken en structurele maatregelen om de grondwatervoorraad te verbeteren. “We zeggen daarom dat minder watergebruik altijd beter is én dat geldt helemaal in deze extreem droge en warme periode”, aldus een woordvoerder van Brabant Water.
In droge en warme periodes stijgt de vraag naar drinkwater enorm. Dat komt niet omdat mensen meer water drinken, maar omdat het water wordt gebruikt om de tuin te sproeien, zwembadjes te vullen en om vaker te douchen. “Als we daar (nog) bewuster mee omgaan, kan iedereen in Brabant helpen om meer water te besparen.”

Uit de krant

Uit de krant