De jongens gaan graag naar het strand.
De jongens gaan graag naar het strand. Foto:
FOTO’S

Melissa en Mariska vertrokken naar Kenia, ‘Niet eerder gingen zoveel van onze jongens tegelijkertijd naar school’

Algemeen 1.854 keer gelezen

VEGHEL/GEFFEN | De Geffense Melissa Kreps kon het leed van straatjongens in Kenia niet aanzien en besloot er iets aan te doen. In 2013 begon zij in de kuststad Mombasa BeHoCa, een opvanghuis waar deze jongens van 7 tot en met 20 jaar zorg, stabiliteit en veiligheid krijgen. Niet lang daarna ontdekte de Veghelse Mariska van Erp het geweldige werk dat Melissa doet en dus besloot ze langs te gaan. Zij verdeelt haar tijd tussen Nederland en Kenia en probeert fondsen te werven zodat Melissa de jongens naar school kan laten gaan, want dat is niet goedkoop.

Gedurende haar opleiding tot speciaal pedagogisch hulpverlener was Melissa meerdere malen in Afrika te vinden voor stages en vrijwilligersactiviteiten. Na het afronden van haar studie voelde zij zich toch niet helemaal op haar plek in Nederland en dus besloot ze weer te gaan reizen. Zo kwam ze uit in Kenia waar ze in een aantal weeshuizen werkte. “Daar kwam ik in contact met straatjongens”, vertelt Melissa. “Ik zag dat de nood heel hoog is voor deze jongens die van huis weglopen vanwege verwaarlozing, alcoholmisbruik, armoede, drugs of mishandeling. Eén van die jongens kwam ik daarna toch weer op straat tegen. Hij vroeg of hij alsjeblieft met mij mee mocht en vertelde dat hij heel graag weer naar school wilde. Ik voelde me een beetje verplicht om iets aan de situatie van deze jongens te doen, het was mijn roeping geworden.” Dus besloot Melissa om in Nederland een startkapitaal bij elkaar te sprokkelen. In 2013 was BeHoCa een feit.

Teruggekeerd als vrijwilliger
Mariska ontdekte BeHoCa dankzij haar moeder die er een artikel over las. “In 2013 ben ik voor het eerst op vakantie gegaan in Kenia, ik ben toen twee keer bij Melissa op bezoek geweest. Ik had spullen verzameld voor de jongens zoals sokken en schoolspullen”, vertelt ze. Melissa vult aan: “Je kwam hier met een volle koffer binnen.” Daarna keerde Mariska terug als vrijwilliger. Inmiddels woont ze samen met haar Keniaanse man Tom in het dorp Watamu. “Ik help door zoveel mogelijk mensen bekend te maken met BeHoCa, mee de social media te onderhouden en de fundraising te verzorgen.”

Tekst gaat verder onder de foto.


Melissa met de jongens.

Meedoen
Melissa vertelt hoe de jongens bij haar terecht komen: “Ze komen via de kinderbescherming of we halen ze zelf van de straat. De eerste drie maanden dat ze bij ons zijn blijven ze gewoon hier thuis. Dan geven we ze hier les en leren we ze basisvaardigheden als wassen en tanden poetsen, op straat leren ze dat niet. Als ze stabiel zijn kunnen ze naar school, zo kunnen ze deelnemen aan de samenleving en leven ze niet helemaal afgesloten van de wereld.” En BeHoCa levert resultaat: “In december doen de eerste drie examen, zij mogen dan naar de universiteit”, vertelt Melissa.

‘Je betaalt veel schoolgeld’
Maar binnenkort gaan er in één keer tien jongens naar de middelbare school. Dat is niet goedkoop en daarom is fundraising zo belangrijk. Mariska: “Melissa appte mij, ‘Hoe gaan we aan geld komen?’ Een aantal van onze jongens zit al op de middelbare school maar het waren er niet eerder zoveel tegelijkertijd. Je betaalt hier ontzettend veel schoolgeld. Daarom gaan er zoveel kinderen niet naar de middelbare school, maar wij willen dat onze jongens wel gaan.”

Uitbreidingsplannen
BeHoCa wil dan ook graag zoveel mogelijk jongens helpen en dus zijn er uitbreidingsplannen. Melissa: “Er zijn 27 jongens waar we nu voor zorgen, waarvan er 19 in het huis wonen.” Daarmee zit het huis nu helaas vol, maar: “We hebben een stuk land gekocht van 1,2 hectare zodat we een extra huis kunnen bouwen en in de toekomst zelfvoorzienend kunnen zijn. We zijn nu zes keer verhuisd, dus we waren er wel een beetje klaar mee. Dat is ook niet goed voor de jongens, die hebben stabiliteit nodig. Dit stuk grond is ook de perfecte kans om de jongens ‘life skills’ te leren. We gaan een groentetuin en irrigatiesysteem aanleggen, we willen vissen, kippen en koeien gaan houden, we hebben een lasapparaat gekocht en sommige jongens zijn aan de slag als loodgieter. De toekomst ziet er goed uit. We kunnen straks veel meer jongens opnemen.”

Tekst gaat verder onder de foto.


Mariska (in het midden) met de jongens.

‘Jongens meer verwaarloosd’
De reden dat Melissa ervoor koos om zich op jongens te richten is dat zij vaker op straat belanden als er thuis problemen zijn of als ze wees worden. “Meiden worden eerder ingezet bij andere families als hulp en in het huishouden”, vertelt Melissa. “Andere stichtingen richten zich ook meer op meiden, de jongens worden een beetje verwaarloosd. In het gebied waar we nu naartoe zijn verhuisd zijn we de enige die zich op jongens focust.”

Familiebanden
Ondanks dat er vaak problemen zijn binnen de families van de jongens vindt Melissa het wel belangrijk om te proberen dat contact te herstellen en te onderhouden. “Het is ook belangrijk voor eventuele broertjes en zusjes die het lastig hebben. Een aantal jongens hebben we al herenigd met hun familie en wij dachten dat dat een succesverhaal zou worden, maar we moesten ze soms ook weer terug nemen omdat het toch niet goed ging. Dat straatgedrag zit echt in onze jongens, als je ze teveel vrijheid geeft zie je dat ze afglijden. Daarom is het beter als ze op latere leeftijd worden teruggeplaatst. Als ze beter voor zichzelf hebben leren zorgen en zien dat hun familie ze nodig heeft. Dat blijven dromen en het creëren van een eigen toekomst is motivatie voor ze.”


Hoe jij kan helpen
Wat daarnaast ook als motivatie kan dienen, vertelt Melissa, zijn sponsorouders. “Dat motiveert de jongens om hun best te blijven doen.” Mariska vult aan: “Als sponsorouder kun je bijvoorbeeld brieven sturen. Je wordt dan op de hoogte gehouden, het is persoonlijker. Het is belangrijk dat ze weten dat er iemand is die om hen geeft, iemand die speciaal vanuit Nederland een kaartje stuurt.” Je kan BeHoCa natuurlijk ook steunen door geld te doneren. Op BeHoCa.nl vind je meer informatie over hoe je direct kan doneren, adoptieouder wordt en over hoe je BeHoCa kan steunen door je aankopen bij grote webwinkels. Je kan ook doneren via GoFundMe.com/zonder-onderwijs-geen-toekomst.

Mariska (in het midden) met de jongens.
Melissa met de jongens.
De jongen met hun zelf geteelde producten.
De jongens met hun zelfgeteelde producten.
Mariska met de jongens.
De jongens op het gekochte stuk grond.
Twee jongens die voor het eerst aankomen bij BeHoCa.
De jongens op het gekochte stuk grond.
De jongens gaan graag naar het strand.
Een groep straatkinderen in Mombasa.
De jongens in hun groentetuin.
Mariska met de jongens.
De jongens van BeHoCa.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant